Help! Mijn geld wordt minder waard!

Written by Koen The on 29 July 2015

Elke keer als ik een email van mijn bank krijg met als onderwerp ‘Rentewijziging’, dan weet ik het al… een renteverlaging. Het is wat het is. Banken hebben even geen geld meer nodig. Na de crisis is er allerlei ingewikkelde regelgeving ingevoerd om een volgende kredietcrisis te voorkomen. En als de politiek zich gaat bemoeien met het bedrijfsleven, dan is het niet ongebruikelijk dat er een gevalletje unintended consequences bij komt kijken. Door de hoge kapitaalseisen is het voor banken niet meer rendabel om aan het MKB uit te lenen. En laat dat nou precies zijn wat banken behoren te doen.

Vermogensrendementsheffing

Maar goed, als spaarder heb je daar niet zoveel aan. De inflatie ligt tegenwoordig rond de 1% en als ik een gokje mag doen, jouw spaarrente ligt daar nu onder. Dat betekent dus dat je qua koopkracht achteruit gaat als je spaart.

Daar bovenop komt nog eens de vermogensrendementsheffing van 1,2%. De belastingdienst doet net of je 4% rendement op je geld realiseert en int vervolgens 30% belasting over dat fictieve rendement. Maar sinds invoering van deze regel in 2001 is het nooit voorgekomen dat de spaarrente 4% of hoger is geweest.

Oftewel: de belastingdienst gaat ervan uit dat je niet alleen spaart, maar ook belegt. En wel zodanig dat het rendement daarop minstens 4% bedraagt. En dat is zelfs voor financieel onderlegde mensen een uitdaging. Moet je dan in onroerend goed gaan beleggen? Of in aandelen? Maar welke dan?

Beleggen in thema's

Een steeds populairdere manier om te beleggen is aan de hand van thema’s. Er zijn vast wel langdurige trends waar je in gelooft. Bijvoorbeeld dat vergrijzing op lange termijn zal leiden tot meer winstgevendheid bij privé-ziekenhuizen of producenten van rollators. Of dat een tekort aan fossiele brandstoffen en innovatie zal leiden tot efficiënter en meer gebruik van zonnepanelen.

Er zijn steeds meer fondsen waar je in kunt beleggen die inspelen op dergelijke thema’s. Per thema wordt dan in die bedrijven belegd waarvan gedacht wordt dat ze het meest zullen profiteren als de trend inderdaad die kant op beweegt. Op deze manier kun je zonder al te veel financiële kennis toch nog beleggen, waarbij je het gevoeld hebt je gezonde verstand te gebruiken.

Zonnepanelen

Bij Lendahand zijn we trouwens zeer gecharmeerd van het idee om het gebruik van zonnepanelen in Afrika te stimuleren. Dat zal indirect zeker leiden tot meer werkgelegenheid. Momenteel heeft bijv. 90% van de huishoudens in Uganda geen elektriciteit. Ze gebruiken binnenshuis benzinelampjes waarvan de rook schadelijk is voor de gezondheid en milieu. Ook is benzine duur terwijl de zon voor niets opkomt. Kijk, dat is nou een interessant thema!

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.