Wordt Afrika de nieuwe wereldmacht?

Written by Koen The on 9 March 2016

Bij ons aan de lunchtafel – we zullen het maar niet hebben over onze gesprekken aan de pingpongtafel – hebben we het graag over wist-je-datjes die zo onbenullig zijn dat ze gewoonweg zeer interessant zijn. Wist je bijvoorbeeld dat als je alle goud in de wereld bij elkaar zou doen dat je dan nog maar net 2 zwembaden zou kunnen vullen? Had je niet gedacht he?

Random weetjes
Of wat dacht je van het feitje waar Eline onlangs mee kwam: doodsoorzaak nummer 1 voor luiaards (je weet wel van die schattige diertjes die ondersteboven in bomen hangen) is dat ze soms – terwijl ze hoog in een boom hangen – hun arm aanzien voor een tak. Ze gaan dan aan hun eigen arm hangen en vallen uit de boom. Dood. Nu weet ik niet of dit echt waar is, maar Eline zit op boksen, dus wie ben ik om haar tegen te spreken.

Soms, heel soms, zijn de weetjes die over de lunchtafel heen en weer geschoten worden hele interessante observaties. Bijvoorbeeld het volgende.

We zoeken elkaar graag op
Als je weer eens in een bomvolle trein zit of in een ellenlange file, dan besef je het niet, maar grote delen van de aarde zijn onbewoond. Sterker nog, het volgende plaatje geeft aan hoe geconcentreerd de bevolking is.

De helft van de wereldbevolking woont in het gele gedeelte. We zoeken elkaar graag op in grote steden en in China, India en Indonesië zijn er zeer dichtbevolkte gebieden. 

Snel oud
Ook al groeit de bevolking hard (en komen er veel baby’s bij), de mediaan leeftijd groeit sterk. In 1980 was de mediaan leeftijd wereldwijd 22,5 jaar. Momenteel is dat bijna 30 jaar en in 2050 zal dat 36 jaar zijn. Dan is de helft van de Nederlandse bevolking ouder dan 46. Als we naar de dichtbevolkte gebieden kijken: in China zal de mediaan leeftijd rond de 50 jaar liggen en in India en Indonesië 37 jaar. We worden dus heel snel oud.

Wie heeft de toekomst?
We zoeken elkaar dus graag op en we worden ouder (en we vallen niet uit bomen). Het is heel lastig om conclusies te trekken uit trends en lange termijn projecties maar als in al die dichtbevolkte steden en gebieden, waar de helft van de bevolking woont, de mediaan leeftijd in 2050 rond de 45 jaar is maar wereldwijd de mediaan leeftijd 36 is, dan moet er een groot gebied zijn waar men tegen die tijd nog relatief jong is. En dan doel ik op Afrika. 

In 2050 is de mediaan leeftijd daar 25 jaar. Om een idee te geven, in 1950 was de mediaan leeftijd in Nederland 28 jaar. Zeer grof gezegd zit er dus een ‘gap’ van 100 jaar tussen de leeftijdsopbouw in Afrika en hier. En je weet wat ze zeggen, de jeugd heeft de toekomst. Terwijl wij in onze schommelstoel terugkijken op ons leven, zijn ze Afrika hard aan het opbouwen.

Duwtje in de rug
In de geschiedenis zijn er steeds andere ‘wereldmachten’ geweest: China, Europa, nu de VS en zometeen wederom China. Ooit zal het de beurt zijn aan Afrika. Zo ver is het uiteraard nog lang niet, maar ooit zullen ze in Ghana initiatieven opzetten om MKB's in Nederland van financiering te voorzien. Wie er ook ‘de macht’ heeft, of beter gezegd in een bevoorrechte positie verkeert, het is zijn/haar taak om degenen te helpen die het moeilijk hebben. Of het nu de jonge honden zijn die de oudjes helpen of de relatief rijken die de armen helpen. Er zal altijd een groep zijn die een duwtje in de rug kan gebruiken en er zal altijd een groep zijn die dat duwtje kan geven.

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.