Ondernemers aan het woord: de Filipijnen (deel 2)

Via Google vind je heftige discussies op allerlei fora als het gaat om microfinanciering. Het is wachten tot de discussie zich verbreedt tot mesokrediet. Wij kunnen echter niet wachten: discussies zijn vaak nuttig en creëren bewustwording, vervolgens de nodige transparantie en daarmee uiteindelijk verandering. Op de Filipijnen is een initiatief gestart dat meer transparantie geeft over de hoogte van rente percentages en andere voorwaarden die MFI's, NGO's en andere aanbieders van financiële producten hanteren.

Wie je niet vaak hoort in deze discussies zijn de ondernemers zelf. Wat vinden MKB ondernemers zelf eigenlijk van de rente die ze betalen? En hoe zit het met andere voorwaarden, zoals betalingstermijnen bijvoorbeeld? Hebben de ondernemers eigenlijk keuze uit alternatieven die ze kunnen afwegen?

Drie MKB-ondernemers, die via ons platform zijn gefinancierd, vertellen hun kant van het verhaal.

We spreken als eerste met Luzviminda, eigenaresse van Joel&Luz, een kleinschalig bedrijf in decoratie producten. Alle producten worden met de hand gemaakt en beschilderd.

Luzviminda leidt ons trots rond in haar kleine werkplaats waar druk geschilderd wordt. Het is hoogseizoen (kerst) en ze heeft het druk. Toch tovert ze binnen de kortste keren Filipijnse lekkernijen tevoorschijn, die we niet mogen laten liggen. Ik vraag haar ondertussen wat ze voor rente betaalt aan de lening van NPFC (onze lokale partner in de Filipijnen). Ze zegt 2.5% per maand. Als ik haar vraag wat ze daarvan vindt zegt ze: ja, natuurlijk betaal ik liever niks, maar zo werkt het niet. Het is veel, maar wat ik nu kan met de lening maakt dit meer dan goed. En het alternatief is vele malen meer betalen bij een Bombay. Bombay's, vraag ik haar, wat zijn dat? Ze lacht en zegt: haha, het is duidelijk dat je niet uit de buurt komt. Bombays zijn mannen, voornamelijk uit India (vandaar de naam) die op motoren in de buurt rondrijden. Ze kloppen bij elk bedrijfje aan en bieden óók geldleningen. Ze doen geen krediet check, je hoeft geen documenten te laten zien, je krijgt het zo! Het zijn leningen die je binnen 1 maand volledig moet afbetalen met 20% rente. 20%? Per maand? Heb ik dat goed verstaan? Ja, zegt ze. De verleiding is groot, want je hoeft er niks voor te doen en geen documenten of registraties te hebben. Maar je weet dat het je uiteindelijk niet verder brengt.

33% van de ondernemers die we gesproken hebben, noemt Bombays en vergelijkbare loan sharks als enige vorm van alternatieve financiering die ze voor handen hebben.

We vervolgen onze weg naar Liliw, het schoenen walhalla van de Filipijnen. Liliw staat bekend om de kleine schoenenzaken waar goede kwaliteit schoenen worden gemaakt. 

Mary Joyce van Monarj Footwear vertelt ons dat ze eerder via de coöperatie waar ze lid van is, microkrediet heeft gehad. Daar betaalde ze 7% rente per maand. Ze vond het hoog, maar het ging haar niet alleen om het percentage rente dat ze betaalde. De terugbetaling was per week. Een wekelijkse terugbetalingstermijn is voor veel MKBers niet zo geschikt; de looptijden van contracten met afnemers zijn vaak langer, dus is terugbetalen per maand veel meer passend voor dit type ondernemers. Je kunt je voorstellen dat als je een kleine lening gebruikt voor het inkopen van spullen die je daarna direct verkoopt op de markt, en dit dagelijks doet, dat terugbetalen per week wel een geschikte vorm van financiering kan zijn.

Liwanag van Jello Woodworks staat al op de uitkijk als we bij haar werkplaats aankomen. In haar mini kantoortje vertelt ze hoe een collega ondernemer haar attendeerde op NPFC en crowdfunding platform Lendahand. 

Eerder ging ze naar een bekende bank in de Filipijnen voor leningen. Ze heeft een onderpand, dus is voor haar een lening bij een bank wél een alternatief. Wat was haar ervaring daar? Bij deze bank betaalde ze 3.5% rente per maand, dacht ze. Maar uiteindelijk waren er elke maand verborgen kosten, waardoor ze uiteindelijk véél meer betaalde. Een rente van 2.5% per maand vindt ze, in combinatie met de transparantie ten aanzien van de afbetalingen, veel aantrekkelijker. Maar dat is niet het enige. Ze zegt dat ze het belangrijk vindt om een goede relatie te hebben met de financier, zodat ze verder vooruit kan kijken als ondernemer. Lilawang weet het mooi af te sluiten: ''Als de financier vertrouwen in je heeft, krijg je zelf ook meer vertrouwen in je onderneming.''

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.