Ondernemer aan het woord: Orkhontuya uit Mongolië

Orkhontuya Munkhbat heeft een winkel waar mobiele telefoons en horloges worden gerepareerd. Ze maakte de afgelopen tijd veel tegeslagen mee zoals het overlijden van haar broer en een inbraak in de winkel. Maar Orkhontuya is vastberaden en de zaak komt er alweer bovenop! 

Al 20 jaar in het vak
Orkhontuya repareert al 20 jaar horloges en telefoons. Ze leerde het vak van haar jongere broer die helaas een aantal jaar geleden is overleden. Orkhontuya  runt haar zaak samen met haar zoon en dochter. Haar zoon zit helaas in een rolstoel, maar staat in de regio bekend om zijn vakkundige reparatie van koelkasten en andere koelapparatuur. Zeker in een omgeving waar veel zuivel wordt geproduceerd is dit een bijzonder bruikbare vaardigheid! 

Een onverwachte wending
In maart verstrekte Lendahand via lokale partner VFM een lening aan Orkhontuya. Daarmee wilde ze winkel uitbreiden en meer personeel aannemen. De eerste stap was het kopen van land in het centrum van Chinggis Khaan, maar helaas gooide een inbraak roet in het eten. Orkhontuya moest een deel van de lening, samen met haar spaargeld, gebruiken om haar klanten te vergoeden en nieuwe materialen te kopen. Ook haar computer werd gestolen en dit maakte het werken erg moeilijk. Orkhontuya  vertelt: “Gelukkig zijn de inbrekers opgepakt maar de spullen waren helaas al verdwenen. De daders zijn niet in staat de schade te vergoeden.” 

Ervaring en doorzettingsvermogen
Gelukkig weten de klanten Orkhontuya goed te vinden omdat ze het werk al zo lang zo goed doet. Het bedrijf komt er dus al bovenop. Het ziet er naar uit dat ze staat zal zijn om al haar klanten te vergoeden en haar lening af te betalen. Het is hard werken maar Orkhontuya heeft nog nooit een betaling gemist. Nadat ze de schade voor haar klanten heeft vergoed is ze alsnog van plan om de winkel in het centrum te openen. Over de service van VFM is ze zeer tevreden (het is inmiddels haar 9e lening via VFM) maar na zo’n lange tijd zou ze graag zien dat de rente omlaag zou gaan.

Ook investeren in een van onze ondernemers? Kijk hier welke projecten financiering nodig hebben. 

Deze blog is geschreven door Thomas Maas, die gedurende zijn wereldreis een paar lokale partners en ondernemers van Lendahand heeft bezocht.

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.