Verstrekt Lendahand ook krediet aan Nederlandse ondernemers?

Op social media krijgen we af en toe vragen of we bij Lendahand ook kredieten verstrekken aan Nederlandse ondernemers. Het antwoord is nee. Uitleners van Lendahand verstrekken louter kredieten aan ondernemers in opkomende landen als Ghana en Mongolië. Maar de vraag laat zien dat Nederlandse banken nog steeds niet snel overgaan tot het uitgeven van leningen en er wel (volgens de Kamer van Koophandel een groeiende) behoefte is aan alternatieve financieringsvormen voor kleine bedrijven. Ook bleek uit onderzoek dat deze alternatieve kredieten nog weinig bekendheid genieten bij Nederlandse ondernemers.

€ 100 mln voor microkredietfonds Qredits
Vorige week werd bekend dat de Europese Investeringsbank (EIB) €100 miljoen investeert in Qredits; een organisatie die microkredieten uitgeeft aan kleine Nederlandse ondernemers die niet in aanmerking komen voor een bancair krediet. Dat is goed nieuws voor het Nederlandse (M)KB. Als ze tenminste een goed plan hebben.

Qredits is niet scheutig met het verstrekken van financiering. Van de bijna 30.000 aanvragen werd nog geen kwart gehonoreerd. Ook de lokale partners van Lendahand kijken streng naar de leningaanvragen, en dat is belangrijk. Want we willen zo veel mogelijk ondernemers helpen, maar wel binnen gezonde kaders. Er is echter nog iets dat ons bij Lendahand aanspreekt in het verhaal van Qredits: begeleiding van de ondernemer.

Leningen en trainingen
Bij Qredits is opleiding een vast onderdeel van het hulpprogramma. Starters krijgen extra begeleiding om ze te behoeden voor valkuilen. Ook bij Lendahand geloven we heilig in de combinatie van crowdfunding leningen en trainingen. Daarom bieden we via onze Lendahand Academy diverse workshops aan voor de ondernemers die een financiering via onze crowd hebben ontvangen. Bijvoorbeeld op het gebied van boekhouden, regelgeving of marketing.

Wil je ‘jouw’ ondernemer nóg beter helpen?
De workshops zijn niet verplicht, maar ondernemers reageren zeer positief op het aanbod. De ondernemer leert nog beter te managen en zo kan het bedrijf harder groeien en uiteindelijk meer banen creëren. Wil jij meehelpen om de ondernemers die je hebt gefinancierd nog beter te helpen? Dat kan. Met een donatie aan de Lendahand Foundation investeer je direct in de kennis en vaardigheden van ‘jouw’ ondernemer!

Bekijk projecten

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.