Ondernemer aan het woord: Doljinsuren uit Mongolië

Bakker, winkel en kinderopvang ineen
Doljinsuren is een echte onderneemster. Als we arriveren ben ik in de veronderstelling dat we een bakkerij gaan bezoeken. Maar dat blijkt niet het enige te zijn wat Doljinsuren aan activiteit heeft in haar pand. Met de inkomsten van de bakkerij heeft ze namelijk een crèche geopend. Met de lening die ze via Lendahand heeft gekregen, heeft ze tot slot ook nog een winkel kunnen openen waar ze haar brood verkoopt.

Sociale onderneming
Uiteraard vraag ik naar de achtergrond van deze bijzondere combinatie aan ondernemingen. Van oudsher is Doljinsuren bakker, maar haar hart ligt bij kinderen. Omdat ouders in Mongolië vaak allebei moeten werken om rond te kunnen komen is de vraag naar kinderopvang groot. Voor velen is kinderopvang echter onbetaalbaar. Daarom opende Doljinsuren een kinderopvang naast de bakkerij. Het brood uit de bakkerij kan ze mooi gebruiken als ontbijt en lunch! Dolijnsuren vertelt: “De ouders hoeven geen geld te betalen voor de kinderopvang. Ze ontvangt vergoeding van de overheid voor de kinderopvang. Door de bakkerij uit te breiden met een winkel kan ik het hele jaar door de kinderopvang openhouden!”.


Lening én training
Met de lening van €4.400 kocht Doljinsuren een vriezer en kon ze de vergunning voor haar winkel betalen. Ook kon ze een nieuwe deegmachine en oven voor de bakkerij kopen. Ze is dus heel blij met de lening! “Mijn schoondochter is diëtist en helpt zowel in de bakkerij als in de crèche. Via de Lendahand Foundation heb ik in januari de training Financieel Management gevolgd. Een zeer nuttige training voor iemand die meerdere ondernemingen draaiende moet houden!”.

Droom
Doljinsuren heeft inmiddels een aanvraag gedaan om een officiële vergunning voor de crèche te krijgen. Ze wil daarvoor uitbreiden naar de bovenverdieping van het huis. “Ik wil in de toekomst een nieuwe lening aanvragen zodat ik meer speelgoed kan kopen voor in de crèche.”

Ook investeren in een van onze ondernemers? Kijk hier welke projecten financiering nodig hebben. 

Deze blog is geschreven door Thomas Maas, die gedurende zijn wereldreis een paar lokale partners en ondernemers van Lendahand heeft bezocht.

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.