Zou jij een lening verstrekken aan deze ondernemer?

Written by Koen The on 9 October 2015

We kregen een paar weken geleden onderstaand project aangeboden van een van onze lokale partners. Om op ons crowdfunding platform te zetten. Het gaat hier om een bedrijfje dat olie levert aan een grote internationale voedselproducent, die op haar beurt weer chocoladerepen maakt. Chocoladerepen die bij ons hoogstwaarschijnlijk in de winkel liggen.

Onze eerste reactie was (uiteraard) om het niet via onze website aan te bieden. Immers, dit kunnen we toch moeilijk betitelen als iets wat we bij Lendahand belangrijk vinden: duurzaamheid. Alhoewel we niet louter duurzame projecten aanbieden, gaat dit project wel heel erg ver. Het is tijd voor de wereld om over te stappen naar duurzame energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen. Duidelijk, toch?

Maar maken we de wereld nu echt een stukje duurzamer door een dergelijk bedrijfje de toegang tot financiering te ontzeggen? Stel dat alle financiële aanbieders dat doen, dan krijgt de voedselproducent geen olie meer. Dat zal leiden tot hogere kosten en dat zal zich uitdrukken in hogere prijzen voor chocoladerepen in onze supermarkten. Als we een chocoladereep eten, weten we natuurlijk wel dat het energie heeft gekost om het in onze handen te krijgen. Maar wat voor energie?

Is de leverancier van olie niet duurzaam bezig of zijn we zelf als consumptiemaatschappij niet duurzaam bezig? Wie dient hier ontmoedigd te worden? Anders gezegd, als wij graag consumeren, dan moeten we voorzichtig zijn met ons oordeel over de partijen in de supply chain van de goederen die we consumeren. Kunnen we zo'n klein olieverwerkingsbedrijf financiering ontzeggen terwijl wij wel de chocola van haar afnemer eten? In dit specifieke voorbeeld is het sowieso een tikkeltje hypocriet om dit project te weigeren. Wij gebruiken zelf benzine om rond te rijden of kerosine om op vakantie te gaan. Als we zulke ondernemingen inderdaad niet willen financieren, zouden we dan de volgende keer niet op de fiets naar Frankrijk moeten gaan? Of met de roeiboot naar Gran Canaria?

Wat is nu eigenlijk duurzaam?

In plaats van financiering te ontmoedigen, kunnen we wellicht beter kijken hoe we alternatieven kunnen stimuleren. Laten we weer even terug gaan naar onze voedselproducent. Stel dat deze geen olie meer geleverd krijgt. Wat is hun alternatief? Gaan ze over op zonne-energie of op kolen, brandstof die feitelijk nog vervuilender is dan olie? Waarschijnlijk het laatste. Door prijsconcurrentie zal het goedkopere alternatief namelijk de voorkeur krijgen. Zelfs wij in “het westen” hebben moeite om een duurzame economie op te bouwen met de kennis en innovatiekracht die we hebben.

Door een schakel in de supply chain financiering te ontzeggen, kan de algehele duurzaamheid in de chain uiteindelijk omlaag gaan. Tenzij er dus een beter alternatief voor handen is. We zullen ons consumeringsgedrag hoogstwaarschijnlijk niet zo snel aanpassen (ik houd van chocola!). Waar we in ieder geval van overtuigd zijn, is dat het duurzaam is om goede alternatieven te stimuleren. Zo zijn de beroemde tuk-tuks in Azië zeer vervuilend voor het milieu. Via ons platform kun je nu uitlenen aan een bedrijf dat elektrische tuk-tuks produceert.

Uiteindelijk hebben we er dus voor gekozen om het olie project niet op de site te zetten. Binnen Lendahand waren de meningen hierover verdeeld. Dat is natuurlijk ook gezond en duurzaam. Het gesprek over duurzaamheid zonder meteen voor de makkelijke keuze te gaan is onderdeel van hoe een sociaal bedrijf hoort te werken. Onze overwegingen leggen we ook aan jullie voor. Hadden we dit project wel moeten plaatsen? Of was weigeren de juiste keuze? Hoe zie jij dit? We horen graag je mening! Dat kan via het reactieformulier hieronder, maar je bent ook zeker welkom om langs te komen voor een kop koffie met een stuk chocola.

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.