Lendahand genoemd als opmerkelijk crowdfund succes in Nederland

Hebben jullie onderstaand artikel van RTLZ al gelezen? Mooi stuk over enkele bijzondere projecten die via crowdfunding gefinancierd zijn. In dit lijstje mag Lendahand natuurlijk niet ontbreken. ‘’Crowdfunder crowdfundt via een crowdfunder’’. En als je dat dan doet, doe het dan goed. Dus was dit één van de grootste aandelenuitgifte campagnes via crowdfunding ooit in Nederland.

Sindsdien zijn we alweer diverse gefinancierde projecten verder. Bij het schrijven van dit artikel had RTLZ nog niet van het meest recente Lendahand project gehoord: een Ghanees ziekenhuis. Samen met de crowd verstrekken we een lening van maar liefst 250.000 euro om de aanschaf van onder dialyse apparatuur en een CT-scan mogelijk te maken. Banen scheppen en levens redden, het kan bij Lendahand. 

Bekijk project

 

Het artikel van RTLZ:

Vorig jaar had ene Zac Brown uit Ohio trek in aardappelsalade. Om de kosten te drukken voor dit prijzige recept, besloot hij een crowdfunding campagne te starten op Kickstarter. Hij haalde er $55.000 mee op. Het aardappelsalade-feestje dat volgde op de campagne is inmiddels een legende.

Helemaal serieus kunnen we dit natuurlijk niet nemen. Honderden mensen zagen de grap er wel van in, gunden Zack zijn aardappelsalade, doneerden wat geld en verwachtten er vervolgens niks voor terug. Deze vorm van crowdfunding wordt ook wel ‘pledging’ genoemd – de initiatiefnemers geven een bedankje of cadeautje aan de investeerders. De crowdfundingindustrie gaat echter ook verder dan alleen pledgen en groeit uit tot een serieuze manier van bedrijfsfinanciering.

Een stukje van het bedrijf
Steeds meer bedrijven vinden financiering via aandelencrowdfunding (waarbij een stukje van het bedrijf wordt verkocht) of leningcrowdfunding (waarbij de investeerder rente krijgt). Vorig jaar alleen al werden bedrijven in Europa voor €2,5 miljard gefinancierd via crowdfunding. In Nederland doen we vrolijk mee: we lichten 5 opmerkelijke Nederlandse crowdfundingsuccessen uit.

Een warm huis dankzij een computerserver
Een van de grootste aandelencrowdfunding successen is de startup Nerdalize. Het idee? Huizen verwarmen met de warmte van een computerserver. De ondernemers besloten tot een crowdfunding campagne voor startkapitaal. Er werd een stukje van Nerdalize aangeboden in de vorm van aandelen en via crowdfundplatform Symbid kon iedereen vanaf €20 meedoen. En dat gebeurde: meer dan 150 geïnteresseerden hadden vertrouwen in het idee, investeerden en mogen zich nu ‘aandeelhouder’ van Nerdalize noemen. Dat werd beloond: Nerdalize is inmiddels internationaal bekend, won diverse awards (zoals afgelopen maand de Accenture Innovation Award) en sloot begin dit jaar een samenwerking met Eneco. Het is de charme van aandelencrowdfunding: je helpt een beginnend bedrijfje dat vervolgens uitgroeit tot een succes. Je aandeel neemt in waarde toe en jij hebt die groei mede mogelijk gemaakt. Stel je maar eens voor, wat als je 10 jaar geleden de kans had gehad om in Facebook te investeren?

Van thuisbrouwer naar torenbrouwer: Binnen no-time €90.000
Het begon als hobby: bier brouwen in de woonkamer. Maar de biertjes van het Nijmeegse Brouwtoren bleken wel erg in trek. De brouwers wilden doorgroeien en er werd een campagne gestart. Vrienden, familie en het Symbid netwerk werden opgeroepen om te helpen. Het ging razendsnel: binnen 5 uur investeerden 225 mensen samen €90.000. Iedere investeerder mag zich nu aandeelhouder van Brouwtoren noemen. De brouwers brouwen inmiddels een biertje extra op het succes. Ze kunnen hun productie opschalen van 500, naar 8.000 liter per maand.

Crowdfunder crowdfundt crowdfunder
Afgelopen zomer deed sociale crowdfunder Lendahand de grootste aandelenuitgifte via crowdfunding in Nederland ooit om haar groei verder door te zetten. Hoe? Via collega crowdfunder Symbid. Een crowdfunder crowdfundt een crowdfunder. De campagne liep gesmeerd: binnen enkele dagen klopten honderden investeerders aan die Lendahand een warm hart toedragen en potentie zagen in het sociale platform. Uiteindelijk werd een bedrag van €400.000 geïnvesteerd door 204 investeerders.

Red de boekhandel
Wellicht komt het verhaal je nog bekend voor: in 2014 gaat boekhandel keten Polare failliet. Werknemers van de Rotterdamse winkel, voorheen Donner, zien toekomst in ‘hun’ zaak en roepen de hulp van Symbid in. Er wordt een crowdfunding actie op touw gezet en het Rotterdamse hart van de inwoners wordt aangesproken. Een kleine 2000 man doet mee en zij redden een icoon van Rotterdam: boekhandel Donner. ‘Ik ben een kleine aandeelhouder en voel me trots als ik nu bij Donner binnenstap. Toch met de gedachte dat de winkel voor een piepklein stukje ‘van mij’ is’, zegt investeerder Henk Schaaf op Boekblad.nl. Inmiddels draait Donner goed en komen de ‘aandeelhouders’ regelmatig bijeen om de verdere stappen voor groei te bespreken.

Al 2 miljoen omzet per jaar
Over het algemeen wordt aandelencrowdfunding gebruikt door startups: jonge, frisse ideeën of bedrijfjes die nog geen omzet draaien, maar op basis van hun idee kapitaal op willen halen. Data software bedrijf Nebu past daarom eigenlijk niet in het plaatje: al 23 jaar succesvol, 90+ klanten wereldwijd en een omzet van meer dan 2 miljoen per jaar. Toch kozen ze voor crowdfunding, o.a voor de extra publiciteit en waardevolle feedback van investeerders. Dat bleek een schot in de roos: het doelbedrag werd snel bereikt. Zo snel, dat besloten werd het doelbedrag te verhogen tot €175.000. De campagne staat nog twee weken live – ook jij kunt dus nog mee investeren in Nebu.

Crowdfundingplatformen bieden voor sommige bedrijven, die financiering geweigerd worden bij de bank bijvoorbeeld, een uitkomst. Het bijzondere is dat iedereen mee kan doen, zich ‘investeerder’ mag noemen en (jonge) ondernemers kan helpen. In de eerste helft van 2015 werd in Nederland €49 miljoen via crowdfunding opgehaald. Meer dan 1500 projecten en ondernemingen werden gefinancierd. Ontdek nieuwe investeringsmogelijkheden op Symbid of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor een regelmatige update.

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.