Aanbod projecten: hoe het werkt

Written by Peter Stolze on 26 January 2016

Aanbod op website
Lendahand is momenteel actief in 5 landen: de Filipijnen, Colombia, Ghana, Zambia en Mongolië. In deze landen werken we nauw samen met lokale partners: solide financiële instellingen die de leningaanvragen van ondernemers beoordelen, administreren en indien akkoord, doorsturen naar ons. Wij plaatsen deze leningen dan op onze website. De ‘crowd’ kiest vervolgens een lening uit op de website waaraan ze wil uitlenen. Nadat het project volledig is gefinancierd, wordt het geld overgemaakt naar de betreffende lokale partner, die feitelijk dus leningnemer is (tegenpartij). De lokale partner op zijn beurt verstrekt de lening dan aan de ondernemer. Meestal is de lening reeds verstrekt, dat noemen we voorfinanciering, bijvoorbeeld als de ondernemer het geld snel nodig heeft voor een acute situatie. Dat kan een container goederen zijn die beschikbaar komt, een grote order van een klant of een machine die het plotseling heeft begeven.

Soms meer, soms minder
In januari blijft het aanbod van projecten achter bij de vraag. Hoe komt dat eigenlijk? In de afgelopen 2,5 jaar hebben we gemerkt dat het vaak lastig is in te schatten, ook voor de lokale partners, hoeveel en welke projecten er in een bepaalde periode kunnen worden opgestuurd. Het werkt daar vaak net iets anders dan bij ons in Nederland. In Ghana bijvoorbeeld zijn de doorlooptijden zo kort voor het verstrekken van leningen, dat ook lokale partner ABii National niet weet welke aanvragen er over een week binnenkomen. Meer hierover in een vorig blog. Daarnaast is het in Ghana gebruikelijk dat mensen uit het hele land in de loop van december naar de hoofdstad Accra gaan om een paar weken met hun familie door te brengen. Het leven staat dan in het teken van bijpraten en gezelligheid en dus wat minder in het teken van zakendoen.

In Colombia en de Filipijnen noemen ze januari een ‘slow month’. Er zijn simpelweg veel minder leningaanvragen omdat december voor ondernemers een topmaand is. In de laatste maanden van een jaar zijn alle pijlen gericht op de ‘Christmas period’. Dat is dus ook een periode dat het aanbod op onze website doorgaans wat groter is. Aan het begin van het nieuwe jaar doen bedrijven het vaak even rustiger aan. Mongolië staat pas in februari in het teken van Nieuwjaar en in juli van het Nadaam festival. Ook dan staat de bedrijvigheid op een lager pitje. Maanden dat we vanuit dat land minder projecten kunnen verwachten.

Kortom: het voor- en najaar zijn de maanden dat de ‘projecten pijplijn’ wat meer is gevuld. Daarnaast zijn we uiteraard continu bezig nieuwe lokale partners te vinden die voldoen aan onze strenge criteria. De verwachting voor 2016 is, dat we ongeveer 7 contracten sluiten met nieuwe partijen. Daarmee hopen we ook de rustige periodes bij huidige partners wat meer te kunnen compenseren.

Nieuwe producten
Ook zullen we in 2016 nieuwe producten introduceren. Zo zullen uitleners uit kunnen lenen in dollars. Er zijn nu eenmaal veel landen waar de dollar de aangewezen internationale valuta is. Lees hier meer over in een blog van Koen. Het zal ook mogelijk worden om direct een deel van een (grotere) lening aan een ondernemer te verstrekken. Dat deel van de lening valt niet onder de afspraken met een lokale partner. Het risico voor de uitlener is derhalve wat hoger, maar het rendement natuurlijk ook. We zullen de interesse hierin de komende periode verder onderzoeken.

Uiteraard kunt u ook gewoon blijven uitlenen in euro’s. Met een rendement van (tenminste) 3% op jaarbasis. In februari verwachten we weer veel gevarieerde projecten te kunnen aanbieden!

Bekijk projecten

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.