​Loes loopt warm voor Filipijnse schoenmakers

Maganda betekent ‘mooi’ in het Filipijns. Mooi is de 20% korting onderaan deze blog, maar het is tevens de naam van de ‘good shoe company’. Met een paar Maganda’s aan je voeten, draag je bij aan een eerlijke handel. Loes van Rheen, founder van het jonge bedrijf, raakte geïnspireerd na een bezoek aan de producenten: de schoenmakers van Liliw op de Filipijnen.

Financiering en inspiratie
Loes: “De Filipijnen hebben een schat aan sociaal gezinde ondernemers, die niets liever willen dan een goede toekomst voor hun familie en werknemers! Maar ze kampen met grote concurrentie, vooral uit China. In 2014 bezocht ik ondernemers die door Lendahand crowdfunding zijn gefinancierd. Zo ontmoette ik de enthousiaste schoenmakers uit Liliw. Vol inspiratie en met een paar mooie espadrilles vertrok ik daar. Maar de vraag bleef hangen: Hoe kan ik deze ondernemers helpen aan toegang tot een betere markt?”

Europees model

De financiële steun via Lendahand maakt het de schoenmakers weliswaar mogelijk om grotere orders aan te nemen en te groeien, maar de prijs die ze lokaal krijgen voor hun product is laag. Voor Loes, die dol is op schoenen én op duurzaamheid, was de som al snel gemaakt. Een uniek, handgemaakt product uit de Filipijnen: daar móet een markt voor zijn. "Door een model op de Europese markt te zetten, ontvangen de schoenmakers tweemaal zoveel geld voor hun product. En ze leren te begrijpen hoe je het product geschikt maakt voor het Westen: door verbetering van de kwaliteit én het uniek maken van de schoen."

Duurzaam en goed

Loes is tevreden over de vooruitgang die de schoenmakers hebben gemaakt. “De Maganda’s zijn daadwerkelijk een kwalitatief goed product. En we blijven innoveren.” Ik heb zelf een paar mooie Masaya Ethnics gekocht, maar ook een aantal modebloggers zijn enthousiast over de schoenen. Zoals  ByIsabeau en Mamaliefde.

De doelgroep noemt Loes de ‘lichtgroene’ consument. Met het oog op duurzaamheid is daarom ook de verpakking en verzending geheel in stijl. “De verpakking wordt gemaakt van afvalmaterialen, waar zelfs Nederlandse fietsbanden in worden verwerkt. En de Maganda’s worden met de fiets bezorgd als je in de stad woont, en daarbuiten in een groengas auto. En dat is nog niet alles, we willen compleet circulair zijn: je kan je Maganda’s weer inleveren, zodat de grondstoffen weer worden gebruikt voor nieuwe producten.”

Ontmoet je schoenmaker

Maganda brengt de consument bij de producent. Op de website kun je het profiel bekijken van de schoenmaker die jouw Maganda’s heeft gemaakt. “Elke schoenmaker is een partner, niet zomaar een willekeurige leverancier. Dat maakt juist het plaatje compleet”, aldus Loes.

Koop je Maganda’s met 20% korting via Lendahand

Lendahand oprichter Peter Heijen is trots: “Het is erg gaaf dat deze ondernemers die onze crowd een poosje geleden heeft gefinancierd, nu hun producten op de wereldmarkt kunnen afzetten. Een ultieme vorm van social impact die we graag meer willen mogelijk maken!”

Wil jij een paar Maganda’s? Via Lendahand krijg je 20% korting! Gebruik in de webshop de kortingscode lendahand (kleine letters).

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.