The impact makers: Waka Waka

Maandelijks besteden we in de rubriek 'De impactmakers' aandacht aan bedrijven die net als Lendahand de wereld een beetje mooier willen maken. Na de aftrap met het kersverse schoenenmerk Maganda, is het deze maand de beurt aan 'ouwe rot' WakaWaka!


Zaklamp en oplader

Nauwelijks groter dan een telefoon, is de WakaWaka Power+. Zowel oplader als zaklamp op zonne-energie. Een prachtige uitkomst in rampgebieden en ontwikkelingslanden, waar de aanwezigheid van stroom niet vanzelfsprekend is. WakaWaka voorziet al meer dan een miljoen mensen van stroom door zo’n zonnecel. En dat is ook de missie van het bedrijf: duurzame oplossingen maken voor mensen zonder toegang tot veilig licht en stroom.

Maatschappelijke missie

WakaWaka is net als Lendahand een social enterprise, een bedrijf waarbij de maatschappelijke missie belangrijker is dan winst maken. ‘Eigenlijk schippert een sociale onderneming tussen een bv en een NGO, want hoewel we een maatschappelijke missie hebben, moet er wel geld verdiend worden”, vertelt Emma, verantwoordelijk voor Strategic Partnerships bij WakaWaka. “We hebben ons daarom ook aangesloten en gecertificeerd bij B Corp. B Corp staat voor Benefit Corporation. Het is een collectief van bedrijven dat ondernemerschap inzet om de wereld te verbeteren.” Ook Lendahand heeft sinds een jaar zo'n B Corp certificering.

Het businessmodel is interessant: als je in Nederland een WakaWaka koopt, geef je er ook één weg. Dat exemplaar gaat altijd naar noodhulp. Een aardigheid is, dat je via een code zelf kunt kiezen naar welk project je een WakaWaka wilt laten sturen.

Leasemodel Rwanda

Het Nederlandse bedrijf is gevestigd in Haarlem, maar ook in New York City én Rwanda. Emma: “Rwanda is een klein, maar supergemotiveerd land in Afrika. Het wil graag vooruit en is voor Afrikaanse begrippen een progressief snel land. Ze hebben bijvoorbeeld al een volledige ban op plastic tasjes. Zo’n 70 procent heeft een telefoon, maar heeft thuis geen toegang tot stroom. We hebben daar een leasemodel ontwikkeld, zodat het gebruik van WakaWaka Power+ beter betaalbaar is voor de gemiddelde inwoner. Zonne-energie is bovendien gezonder en veiliger dan de veelgebruikte schadelijke kerosine.”

Groei

WakaWaka focust zich op het betaalbaar en beschikbaar maken van lampen en opladers op zonne-energie. “We werken veel samen met andere bedrijven en organisaties. Zo bieden we bijvoorbeeld werkloze jeugd in Rwanda een businesstraining aan op het gebied van solar, zodat zij WakaWaka kunnen verkopen”, vertelt Emma. “Zonne-energie zal steeds belangrijker worden in ontwikkelingslanden.”

Impact

Waar de WakaWaka voor ons in het Westen misschien gewoon een handige gadget is, heeft het voor veel wereldburgers een grotere impact. Denk alleen al aan de extra uren dat er gestudeerd kan worden, omdat er licht is in de avond. Het helpt hele gezinnen zelfvoorzienend te zijn op een duurzame en veilige manier.

Emma is erg gemotiveerd en enthousiast over haar werk. “Wij hebben hier in het westen een bepaalde levensstandaard waar we veel waarde aan hechten. Ook inwoners van Afrikaanse landen hebben de aspiratie om diezelfde standaard te bereiken. De potentie is enorm. De energiebehoefte in deze landen zal daarom alleen maar groeien. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om het wereldwijde verbruik van fossiele energie terug te dringen en over te stappen naar duurzame alternatieven. Juist in landen in ontwikkeling biedt duurzame energie perspectief. Energie die nodig is voor educatie, ondernemerschap en dus ontwikkeling. Zolang er nog 1,2 miljard mensen zonder veilig licht en stroom zitten, hebben wij een missie.”

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.