Ondernemer aan het woord: Luis Chaparro uit Colombia

Written by Peter Stolze on 1 June 2017

Luis Chaparro heeft zijn bedrijf Electric S.A.S. in 2013 geregistreerd en levert onderdelen voor installaties in de energiesector (olie, elektriciteit) en mijnbouw. Een ingewikkelde sector, want zijn bedrijf moet voldoen aan allerlei standaarden en certificeringen. Eerder werkte Luis als productieleider in de fabriek van, nu, zijn concurrent. Luis is zijn bedrijf gestart als tussenhandelaar van producten in deze sector. Zijn grote droom was het openen van een fabriek om zijn eigen onderdelen te produceren. Hij miste echter nog een bedrag om de locatie die hij op het oog had te kunnen kopen.

Lendahand heeft Luis een lening verstrekt van 4.400 euro voor de aanschaf van zijn fabriek. Die betaalt hij in 36 maanden terug met een maandelijks rentepercentage van 2%. Luis heeft met deze lening drie personen kunnen aannemen; in totaal werken er nu 7 mensen. Hoewel Electric S.A.S. het door de dip in de olieproductie niet makkelijk heeft gehad, loopt het erg goed. Luis verkoopt zijn producten met een winstmarge van 40% (aluminium) en 50% (koper). Op de spullen die hij als tussenpersoon verkoopt maakt hij 25% winst. Hij streeft er naar maandelijks 20.000 euro omzet te behalen. Twee maanden geleden heeft hij voor 36.000 euro producten verkocht!

Luis heeft inmiddels alle certificeringen om zijn producten in Colombia te kunnen verkopen. Op korte termijn wil hij ook exporteren naar landen als Peru, Chili en Ecuador, maar de internationale certificaten zijn duur. Luis is ervan overtuigd dat het hem gaat lukken. Ook is hij trots op het feit hij een voetbalteam sponsort waarin drie van zijn personeelsleden spelen en dat kampioen is geworden in zijn wijk. Wanneer we later in de auto zitten vertelt de loan officer van Eclof, de Colombiaanse partner van Lendahand, dat Luis uit een ontzettend arm gezin komt en een echte selfmade man is. Hij is dan ook een veel gevraagde spreker op bijvoorbeeld de universiteit.

Ook investeren in een van onze ondernemers? Kijk hier voor het overzicht met projecten.

Deze blog is geschreven door Wendele van der Wiele, die gedurende haar reis in Zuid-Amerika lokale partner Eclof en verschillende ondernemers heeft bezocht in Colombia.


Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.