De grootste kracht in het universum

Written by Koen The on 19 February 2018

Laatst stelde ik bij ons op kantoor de volgende vraag: stel je bent heel sterk en je scheurt een telefoonboek doormidden. Je stapelt de helften op elkaar en vervolgens scheur je het stapeltje weer doormidden. Vervolgens stapel je weer alles op elkaar en je scheurt het weer doormidden. Je begrijpt het idee. De vraag was nu: hoe vaak moet je dit doen, zodanig dat je een stapel hebt waar je op kan staan om vervolgens op de maan te kunnen springen? Mijn collega’s kwamen met antwoorden van 5.000x tot 1.000.000x. Voor we verder gaan, hoeveel keer denk jij dat je moet scheuren?

Een niet te onderschatten kracht

Bij Lendahand werken vogels van diverse pluimage om het zo maar te zeggen. Wisdom of the crowd theorie dicteert dat als je veel mensen van verschillende achtergronden een schatting laat doen, het gemiddelde van die schattingen akelig dicht in de buurt van de werkelijke waarde ligt. Zie bijvoorbeeld in dit filmpje van de BBC (vanaf 1m45s).

Nu werken er bij Lendahand niet genoeg mensen om tot een goede schatting te komen, maar wat zaten we er collectief goed naast. Je hoeft namelijk maar 33x te scheuren! De collectieve overschatting kwam niet omdat de maan veel dichterbij is dan we dachten, maar omdat we de kracht van ‘rente op rente’ heftig onderschatten.

Einstein schijnt gezegd te hebben (maar is helaas niet te verifiëren): “The most powerful force in the universe is compound interest.”

Nog een voorbeeld van de kracht van rente op rente

Misschien leuk om nog een voorbeeld te geven. Stel je bent een tennisspeler en je bent een jaar lang in staat om incrementele verbeteringen te doen aan je tennis skills. Je traint elke dag en je bent in staat je als speler dagelijks 0,2% beter te maken. Na een jaar ben je een 2x betere speler geworden door die dagelijkse trainingen. Maar stel nu dat je juist besluit een jaartje niet te trainen en je skills gaan daardoor elke dag met 0,2% achteruit. Na een jaar ben je dan nog maar de helft van de speler die je eerst was. Anders gezegd, het verschil tussen +0,2% en -0,2% per dag betekent een factor 4 verschil na een jaar. Het is zo’n beetje het verschil tussen een wereldwijde top100 speler en 8e worden op de buurtclub.

Het effect op sparen en beleggen

Het zal niemand ontgaan zijn dat de rente historisch laag staat. Op je spaargeld ontvang je een rente die lager is dan de inflatie. Dat betekent dat je in reële waarde erop achteruit gaat door te sparen. Immers, met je spaargeld inclusief rente kan je over een jaar minder goederen kopen dan vandaag. En dan moet je ook nog eens rekening houden met de gevreesde vermogensrendementsheffing. Kortom, je spaarpotje wordt kleiner waar je bij staat. En snel ook. Kijk maar naar de kleine dagelijkse afname bij onze tennisspeler.

Om in reële termen van een kleine afname naar een kleine toename te gaan op periodieke basis, zal je keuzes moeten maken en bepaalde risico’s willen lopen. Dat kan bijvoorbeeld door het extra aflossen van je hypotheek (waarbij het risico is dat je je ‘geld in stenen stopt’), of door te beleggen. Uiteraard kan je ook naar thisiswhyimbroke.com gaan en alles vandaag opmaken. Wie weet wat wijsheid is mag het zeggen, maar feit is dat niets doen (lees: je geld op een spaarrekening laten staan) ook een keuze is, of je wil of niet.

Maanlanding

Rente op rente is een sterke macht. En verbetering op verbetering dus ook. Bij Lendahand willen we beiden bieden door een mooie rente te bieden op jouw (risicovolle) investeringen en ondernemers in opkomende landen continue sterker te maken met diezelfde investeringen.

De maan is 400.000km hiervandaan en een telefoonboek is 5cm dik. May the power be with us!

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.