Lokale partners, globale impact

Written by Koen The on 27 October 2014

Een van mijn belangrijkste werkzaamheden bij Lendahand, en eigenlijk ook wel een van de leukste, is het zoeken naar een nieuwe lokale partner. Er wordt steeds meer uitgeleend via ons crowdfunding platform aan MKB’s in opkomende landen en we zijn toe aan een volgend land waar we actief zullen zijn. We hebben onze blik gericht op Afrika. Dat is een logische stap, aangezien we reeds Azië en Zuid-Amerika vertegenwoordigen. Belangrijker nog: veel uitleners geven aan graag MKB’s verder te willen helpen op het Afrikaanse continent.

Tijdens een tweetal mooie vakanties heb ik een aantal Afrikaanse landen mogen bezoeken en ik begrijp dan ook goed waarom onze uitleners affiniteit tonen met dit continent. Het waren geweldige ervaringen: wilde dieren horen en zien terwijl de zon onder gaat op de savanne, maar bijvoorbeeld ook aan het randje van de Victoria watervallen zwemmen. Wat dat betreft voldoet Afrika helemaal aan het gezegde: “in het westen heeft men het horloge, maar in Afrika heeft men de tijd.” Afrika is het continent van ongerepte natuur, van boeren die door hard te werken in hun dagelijkse behoeften proberen te voorzien en van mensen die maar nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden. Het is moeilijk om geen sympathie te hebben met deze regio.

Het continent van de groeiende economieën

Maar dat is slechts één kant van het verhaal. Wist u dat Afrika een van de weinige continenten is waar het aantal buitenlandse investeringen afgelopen jaren groeide (bron: Ernst & Young) ? Of dat 11 van de 20 snelst-groeiende economieën in de wereld zich in Afrika bevinden (bron: World Bank) ? Het continent moet van ver komen, dus zelfs een snelle groei betekent niet dat de welvaart er snel op een acceptabel peil zal staan. Doordat de economische groei groot is én er sprake is van aanzienlijke armoede, is er juist enorm veel te winnen als we ons steentje kunnen bijdragen om die groei te benutten en om te zetten in sociale welvaart voor de lokale bevolking. Een effectieve manier om dit te bereiken is door kleine ondernemingen te voorzien van alternatieve en goedkopere financiering. Zo kunnen ze groeien en nieuwe banen scheppen om op die manier sociale en economische welvaart te creëren.

Een geschikte lokale partner

Uitlenen in Afrika brengt uiteraard risico’s met zich mee. Wij doen er alles aan om deze risico’s te minimaliseren voor onze uitleners. Dat doen we door een gedegen analyse te doen van de verschillende kandidaten die graag onze lokale partner willen worden. Naast de harde criteria (hoe gezond zijn de MKB leningen in hun portefeuille, houden ze genoeg reserves aan voor slechte leningen, is er een werkende governance structuur, etc) kijken we ook goed naar de match met onze sociale doelstellingen. We zijn tenslotte een social enterprise – we willen banen creëren – en het zou dan niet stroken als de lokale partner een louter financiële doestelling heeft.

En we hebben onze pijlen gericht op…

… het land waar de evenaar en meridiaan van Greenwich elkaar (nagenoeg) kruisen. Met recht kun je spreken over het middelpunt van onze aardbol. Het is ook het land dat tot voor kort wereldwijd een van de 10 hardst groeiende economieën had. Het is… Ghana!

Na zorgvuldig onderzoek is gebleken dat Ghana op dit moment een zeer aantrekkelijk land is voor Lendahand om toe te treden. Het is er politiek gezien inmiddels redelijk stabiel en er is relatief weinig kinderarbeid. Desalniettemin leeft 24% van de bevolking nog in armoede volgens recente data van de Wereld Bank en dus kunnen wij samen met onze uitleners een grote impact hebben.

Ook hier in Ghana is sprake van de zogeheten ‘missing middle’: een te kleine MKB sector die normaal gesproken vitaal is voor de creatie van banen, maar hier niet de kans voor krijgt omdat financiering moeilijk te verkrijgen is of simpelweg veel te duur is. De werkloosheid in Ghana is met minder dan 4% van de totale bevolking ogenschijnlijk laag. Dit geeft echter een vertekend beeld, want het Bruto Nationaal Inkomen per capita is nog geen 4 Euro per dag (bron: Wereld Bank). De lage werkloosheid geeft echter wel de motivatie van de bevolking aan om hard te werken ondanks de lage uurlonen. Hier is dus ruimte voor verbetering waar het MKB een belangrijke rol kan spelen. Wij willen er banen creëren die mensen daadwerkelijk het inkomen geeft dat ze nodig hebben om hun kinderen naar school te sturen en zelf een volwaardig en gezond bestaan te kunnen leiden. Dit wordt ook wel leefbaar loon genoemd.

Einde van dit jaar….

We zijn reeds in gesprek met een aantal Ghanese financiële instellingen die aangegeven hebben graag onze nieuwe lokale partner te willen worden. Nog dit jaar hopen we Ghanese projecten aan te kunnen bieden op onze website. Daarnaast blijven we uiteraard projecten aanbieden uit de Filipijnen en Colombia. Uiteindelijk streven we naar samenwerkingsverbanden met een mooie en uitgebreide mix van lokale partners, zodat onze uitleners de mogelijkheid hebben om wereldwijd MKB’s te stimuleren in hun groei. We gaan op globale schaal sociale impact creëren vanuit ons kikkerlandje!

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.