Crystal

Onze lokale partner in Georgië

Crystal is een dynamische en snel groeiende microfinancieringsinstelling (MFI), die de ontwikkeling van het MKB in Georgië stimuleert. Crystal biedt een breed scala aan financiële diensten van hoge kwaliteit aan haar klanten, waaronder: microkrediet, MKB en agrarische leningen voor startups en operationele bedrijven. Ook woningcorporaties, wisselkantoren en nutsbedrijven kunnen bij Crystal terecht voor een lening.

Met het hoofdkantoor gevestigd in Kutaisi (West-Georgië), richt Crystal zich met name op (micro) ondernemers en boeren die wonen en werken in deze regio en in afgelegen gebieden. Ongeveer 24% van de kredietportefeuille is geconcentreerd in niet-stedelijke gebieden. Met een marktaandeel van 6% is Crystal de op drie na grootste MFI in Georgië van de 62 geregistreerde instellingen.

CEO en oprichter Malkhaz Dzadzua is een internationaal gecertificeerd expert op het gebied van microfinancieringen en risicobeheersing en heeft ruim 21 jaar ervaring in sociaal ondernemerschap en financiële dienstverlening. Hij richt zich op strategisch leiderschap, algemeen management, bedrijfsontwikkeling en investeerdersrelaties. Malkhaz heeft een master in economie en management behaald aan de "Georgian State Subtropical University". Ook heeft hij diverse certificeringsprogramma’s succesvol afgerond aan de "Harvard Business School" en de "Frankfurt School of Finance & Management".

W200h200 crystal ceo

General information

Legal entityJSC Microfinance Organization Crystal
CountryGeorgia
Head officeKutaisi
Websitehttp://crystal.ge/en/
Founded 1 January 2014
Active on Lendahand since 1 May 2017

Download annual report

Financial information per 2018-03-31

Number of companies in portfolio1,377
Total assets€83,016,650
Leverage ratio20.01%
Write-off ratio last 12 months1.53%
% investment amount in arrears (>90 days)0.78%
% investment amount in arrears (>180 days)0.00%

About Georgia

The current republic of Georgia is created as a result of the disintegration of the Soviet Union in 1991. The majority of the Georgians is Christian (84%) and belongs to the Orthodox Church, mainly to the Georgian Orthodox Church, although a small part belongs to the Russian Orthodox Church, especially the Ossetians. Exports include citrus, tea, tobacco and grapes. The agrarian sector producing grains, maize and fodder is intensive and highly mechanized. The livestock sector includes cattle, sheep, goats and pigs. According to the Development Program of the United Nations, more than half (54.4%) of the Georgian population lives below the poverty line.