funding gap emerging markets
Zambia

Emerging Cooking Solutions

 • ECS Zambia
 • Direct investment
 • + 327 other investors
 • Met €250.000 kan Emerging Cooking Solutions 3.500 families voorzien van kooktoestellen die werken op biomassa. Met 50% Sida garantie (lees de voorwaarden)!

  €250,000
  Amount
  7.00%
  Interest
  24 months
  Maturity
  6 months
  Repayments
  EUR
  Currency
  Amount€250,000
  Interest7.00%
  Maturity24 months
  Repayments6 months
  CurrencyEUR
  100%
  Fully funded in 1 hour on 24 January 2019.
  Choose amount
  Invest from €50
  Average investment
  Based on all Lendahand historical investments
  Complete funding
  Project will be fully funded

  Summary

  Photo: Jason Mulikita, REEEP

  PLEASE NOTE: This investment is covered by a Sida guarantee. This means that in the event of the issuer's bankruptcy, a maximum of half of your repayment - not the interest - is guaranteed by Sida. Read the applicable conditions here .

  Basic Info:

  • Issuer: Emerging Cooking Solutions (Zambia) Limited
  • Currency: EURO
  • Amount: 250,000
  • Duration: 24 months                     
  • Rent: 7% pa

  Warranty: Yes (maximum 50%)

  Direct Investment

  This is a direct loan to a company. It is advisable to be careful with the amount of any investment in this project. 

  Available documents

  Het bedrijf

  Emerging Cooking Solutions, lokaal bekend als “SupaMoto” is gevestigd in Lusaka, Zambia. Ze hebben 4 regionale kantoren, 62 mensen in dienst en een groeiend aantal van 200 verkopers. Ze hebben sinds 2013 een fabriek in de Copperbelt provincie en hebben sindsdien 8.000 huishoudelijke fornuizen, 100 institutionele fornuizen en 5.000 solar home systems verkocht. Door veel te investeren in het opbouwen van de capaciteit, zijn ze klaar voor een snelle groei in 2019 met sales targets van 14.000 Clean Cooking Solutions en 12.000 Solar Home Systems. Het doel is om t/m 2021 een minimum van 60.000 Clean Cooking Solutions en 70.000 Solar Home Systems te hebben geleverd.

  SupaMoto’s business model is om producten van hoge kwaliteit te verstrekken met een garantie van 2-3 jaar. Ze zetten in op lange termijn relaties met klanten om hun partner te kunnen zijn in de transitie naar op zonne-energie werkende fornuizen, tv’s, koelkasten en andere producten. ECS meet maandelijks de Net Promotion Score. De huidige klantscore is 90, wat zeer hoog is.

  De Solar Home Systemen bestaan uit 3-5 lampen en mobiele opladers. De kookfornuizen werken op energie uit biomassa (hout, gft afval, plantaardige olie, mest). ECS maakt de kookbrandstof zelf, onder de merknaam SupaMoto®, wat “sterk vuur” betekent. De biomassa brandstof is beschikbaar in 3 verschillende soorten verpakkingen.

  Het project

  Met een lening van €250.000 kan Emerging Cooking Solutions ongeveer 3.500 families voorzien van clean cooking solutions in gemeenschappen met lage inkomens, waar 20.000 mensen baat bij zullen hebben.

  Huishoudens in Lusaka geven ongeveer 2000 kwacha (€150) per jaar uit aan fossiele brandstof voor het koken. In rurale gebieden kunnen vrouwen tot 2 uur bezig zijn met het zoeken van brandhout, wat de helft van het jaar nat is. Koken op kolen of kersosine is zeer ongezond, tijdsintensief en stressvol en belemmert ontwikkeling. De SupaMoto brandstof is 50% goedkoper, veel schoner en zeer efficiënt.

  Ongeveer 1 miljoen huishoudens in Zambia hebben nu geen toegang tot schone (kook)oplossingen, verlichting en oplaadmogelijkheden voor mobiele apparaten.

  De Clean Cooking Solution kan worden gekocht met een maandelijks abonnement voor de brandstof. Het fornuis zelf wordt in 24 maanden terugbetaald. Al met moeten gezinnen ongeveer €7 per maand betalen, voor zowel het fornuis als de 20-kg pellet zak met brandstof voor een maand.

  De Solar Home Systems worden verkocht met een betalingstermijn van 6-18 maanden en ongeveer 100-350 kwacha (€7 to €25) per maand, afhankelijk van het pakket en de termijn.

  Impact van het project

  De producten van ECS maken veel positieve impact. De clean cooking solution vervangt steenkool en kerosine. Het bespaart tevens veel vrouwen dagelijks veel tijd en het vermindert luchtvervuiling binnenshuis, wat in veel Afrikaanse landen de nummer 1 doodsoorzaak is.

  Missie en visie

  Onze visie is om bij te dragen aan het bestrijden van armoede in alle vormen in ontwikkelingslanden.

  Dit doen we door betaalbare, duurzame energieproducten van hoge kwaliteit te bieden aan huishoudens met lage inkomens in Zambia en uiteindelijk ook in andere landen in Afrika.

  Wat we doen:

  • Een alternatief bieden voor het koken op fossiele brandstof, nl biomassa: dit is zowel gezond als efficiënt. We doen dit door de best presterende biomassa kookoplossing te bieden (Tier-4 op de IWA scale) voor een prijs die de gebruikers al na een maand geld doet besparen.
  • Een kookoplossing bieden die lokaal wordt geproduceerd: we produceren biomassa uit duurzame bronnen in Zambia sinds 2013.
  • Producten van de beste kwaliteit aanbieden op de markt: we doen dit door te werken met de beste fabrikanten en door de klanten een 3-jarige garantie te bieden i.p.v. de gebruikelijke 2 jaar (voor solar producten).
  • Mensen in rurale gebieden voorzien van betaalbare energie-oplossingen: dit doen we door gebruik te maken van de laatste Pay As You Go (PAYGO) technologieën en mobiele betalingen. Dit zorgt ervoor dat de gebruikers kunnen afbetalen over een periode van 6-18 maanden, terwijl tegelijkertijd de bedrijven een garantie krijgen door de apparaten uit te zetten bij vertraagde betalingen.

  Awards

  • 2013: #5 innovation that improved the world in 2013 by Mashable
  • 2018: Winner of Sweden’s most prestigious design award (“Design S”) for the “Z-stove”, which is most likely the world’s cleanest low-cost pellet stove designed by SupaMoto and partners Zenit and Zemission in Sweden.

  Management Team

  Mattias Ohlson (CEO)

  Mattias Ohlson, de CEO en medeoprichter, leidt het bedrijf sinds 2012 en woont sinds 2013 in Zambia. Hij is een ondernemer pur sang en heeft ondermeer een succesvol IT-bedrijf opgebouwd en een adviesbureau voor milieu vraagstukken opgericht. Hij werkte daarnaast lange tijd voor de internationale humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen in regio’s als Afghanistan, Soedan en Sierra Leone, waar hij teams van wel 170 personen leidde. Hij studeerde in 1992 af aan Harvard University.

  Ben Banda (CFO)

  Ben heeft zich kortgeleden bij SupaMoto gevoegd. Hij is een Chartered Accountant met 17 jaar uitgebreide ervaring zowel lokaal als internationaal op het gebied van financieel management, treasury management, corporate governance, risk management en accounting.

  Marion Peterson

  Marion is also a co-founder of SupaMoto. Se was born in the US but grew up in Paris. She has a varied career and has worked as an actress and publisher for a magazine, among other things. She moved to Zambia in 2014 and is responsible for relationship management, culture and partnerships at ECS.

  Dominic Adongo (Fintech Manager)

  Dominic has worked for a long time in the Mobile Money and PAYGO solar sector in Ghana. He manages the PAYGO platform and data intelligence, including developing the KPIs.

   

  Company nameEmerging Cooking Solutions
  CEOMattias Ohlson
  Founded2012-07-20
  LocationLusaka
  SectorSustainable energy projects
  Turnover€900,000
  Employees62

  Impact

  There is currently no information available for this section. Check the Summary tab for more.

  • With this investment 20000 lives are improved
  • With this investment 3500 tons of CO2 are reduced

  Sorry! You must be logged in to view this page.

  Sorry! You must be logged in to view this page.

  Sorry! You must be logged in to view this page.

  Sorry! You must be logged in to view this page.

  Sorry! You must be logged in to view this page.

  We have already contributed for Emerging Cooking Solutions

  Rob Groen
  Tammo Bootz
  Boudewijn Gailliaert
  baukje prins
  Wim Mortier
  + and another
  327
  investors