Geldcreatie? Waardecreatie!

De afgelopen tijd lijkt er wat ophef te zijn over ‘fractioneel bankieren’ (zie bijvoorbeeld onsgeld.nu); het mechanisme waarbij banken geld creëren op het moment dat er een lening verstrekt wordt (meer achtergrond informatie vind je bij: Bank of England) . Deze vorm van bankieren roept enkele vragen op. Is het wenselijk dat private instituten, banken, deze mogelijkheid überhaupt hebben? Met welk doel wordt er dan geld gemaakt? Voor hypotheken? Bedrijfsleningen? En voor welke hypotheken dan wel? En welke bedrijven?

Wat voor mij het belangrijkste is: geld is een middel, geen doel. Geld zorgt voor ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt er woonruimte voor krijgen, eten van kopen, leuke dingen van doen. Maar geld, op zichzelf, is niets waard. Het zijn papiertjes, stukjes metaal, getallen in elektronische systemen. De waarde van geld is gelijk aan wat je er mee kunt doen.

En daar maken we allemaal keuzes in. Sommige dingen kopen we wel, andere dingen kopen we niet. We kopen een nieuwe broek, maar laten een paar nieuwe schoenen liggen. We verkiezen het ene huis boven het andere. De ene vakantie kiezen we wel, de andere niet. Constant zijn we bezig de waarde te bepalen van de mogelijkheden die we hebben met ons geld. En wanneer wij de waarde van bijvoorbeeld een leuk kledingstuk of een reis naar Frankrijk groot genoeg vinden, dan ruilen we ons geld er voor in.

Zo is het volgens mij ook met spaargeld. Dat kan je door banken laten investeren in hypotheken door het op een spaarrekening te laten staan. Maar je kunt het ook investeren in duurzame energie, of kunst, of een uitbouw van je huis. Dat is het mooie van geld: je kunt het investeren in wat voor jou de meeste waarde heeft!

Eén van de opties die je hebt, is om het te investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden. Dat doen wij hier bij Lendahand, via crowdfunding. Je krijgt dan een leuk rentepercentage, maar misschien wel belangrijker, je geeft ondernemers in ontwikkelingslanden de mogelijkheid om uit te breiden en zodoende te groeien. Dat zorgt weer voor banen. En dat is weer positief voor de nieuwe werknemers en hun families.

Op die manier creëren we niet alleen rente, maar ook waarde. En daar gaat het uiteindelijk om.

Wat heeft voor jou de meeste waarde? Waar wil jij in investeren?

Creëer waarde - Bekijk projecten

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.