Nu ook DIRECT investeren mogelijk!

Written by Koen The on 4 October 2016

Sneltreinvaart

De ontwikkelingen gaan snel bij Lendahand. Alleen al in de maand september hebben we een AFM-vergunning als beleggingsonderneming verkregen, zijn we de 10 miljoen euro grens aan verstrekte leningen gepasseerd en hebben we met projecten uit India een volgende stap gezet op weg naar nog meer impact. En dan vergeet ik bijna te vermelden dat Eva en Marija zich bij het team hebben gevoegd!

Er gebeurt dus van alles bij Lendahand en we zullen er uiteraard voor zorgen dat we niet zo snel gaan dat we over onze eigen benen struikelen. Maar wat ons betreft blijven we onszelf en het platform wel continu ontwikkelen. Waarom? Omdat er nog zoveel te doen is! Van honger in Afrika tot mensen die hun levens op het spel zetten om hun eigen land te ontvluchten. Van kinderen die zonder licht en elektriciteit opgroeien, tot nog kleinere kinderen die moeten werken in plaats van naar school gaan. Wij geloven in de kracht van financiële innovatie om deze grote problemen te bestrijden. Als team zetten we onze ervaring, opgedaan bij investeringsbanken, non-profits, internetbureau’s en telecom in, om innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

Steeds beter beginnen we te begrijpen hoe we onze website, ook wel online platform, het beste kunnen inzetten. We beschikken momenteel over een solide product waarbij men kan uitlenen aan financiële instituten in opkomende landen. Deze instituten zijn geworteld in de community en hebben veel ervaring in kredietverstrekking in hun regio. Via ons platform en netwerk van lokale partners vloeit geld naar de mensen die er het meeste nut uit kunnen halen. En dat betaalt zich terug in een combinatie van sociaal en financieel rendement voor de uitlener. Dubbel rendement dus.

Directe leningen, directe impact

Echter, om uitleners de mogelijkheid te geven om op een directere manier impact te creëren én om de rente voor leners verder te verlagen, hebben we achter de schermen hard gewerkt aan de volgende stap: directe financiering aan bedrijven zonder tussenkomst van een lokale partner. Vandaag is hiervan het resultaat te zien op onze website: de eerste onderneming waarbij je direct kunt investeren in duurzame energie. Jouw geld gaat dus direct naar dit bedrijf, WEnergy Global. Dat betekent dat er geen lokale partner meer tussen jou en de onderneming staat die het monitoren van de onderneming en het risico van wanbetaling op zich neemt.

De bedrijven die in aanmerking komen voor directe financiering zullen een grotere leningbehoefte hebben dan de bedrijfjes die je gewend bent te zien op onze website. Over het algemeen zullen deze bedrijven een paar keer per jaar via ons platform geld ophalen in plaats van een groot bedrag in 1x. Op die manier kunnen ze hun cash positie beter beheren en is het project ook behapbaar voor onze investeerders. Gemiddeld gaat het om leningen van minimaal 50.000 euro. Verder willen we dat deze bedrijven niet alleen hun groeipotentie kunnen waarmaken met het geld, maar ook op andere manieren impact creëren, bijv. op het gebied van duurzame energie of educatie. Uiteindelijk proberen we zoveel mogelijk sociale impact te persen uit elke euro.

De risico’s van direct uitlenen

Over het algemeen is het direct uitlenen aan een onderneming risicovoller dan aan een financiële partij (lokale partner). Dit omdat een lokale partner gespreid risico heeft: het heeft vele klanten, verspreid over verschillende sectoren en regio’s, met leningen die verschillende looptijden hebben.

Een onderneming daarentegen heeft meer geconcentreerd risico. Het is vaak actief in 1 sector met een beperkt scala aan producten. Er is daarbij sprake van productrisico en executierisico (hoe goed kan het management het product aan de man brengen). Daar komt bij dat veel bedrijven in opkomende landen die actief zijn op het gebied van duurzame energie, educatie, etc. nog niet heel lang bestaan en vaak ook nog niet winstgevend zijn. Het sociaal rendement moet dan ook echt belangrijk zijn voor de uitlener.

Nu zal het wel zo zijn dat de rente die uitleners ontvangen op deze directe leningen doorgaans wat hoger ligt dan bij leningen aan de lokale partners. Meestal tussen de 5-8%.

Om geïnteresseerden in deze directe leningen meer inzicht te geven, schakelen we onafhankelijke partijen in die een beknopte analyse geven. Deze resultaten kun je opvragen via email op de betreffende project pagina. De analyse geeft echter geen volledig beeld en dient vooral als een datapunt voor je eigen beoordeling en conclusie. Let dus op dat deze analyse geen beleggingsadvies betreft. Dat willen we niet, kunnen we niet en mogen we ook niet.

Kortom, direct uitlenen geeft een directere impact, een hoger risico en een hoger rendement.

De eerste directe MKB lening

Het eerste bedrijf met een directe lening staat nu op de website: WEnergy Global uit Singapore. Zij ontwikkelen zogeheten solar micro-grids, dat zijn velden of daken met zonnepanelen. Het team is zeer ervaren en heeft al verschillende prijzen gewonnen voor hun projecten. Zij starten binnenkort een project op de Filipijnen waarbij ze een veld met zonnepanelen gaan aanleggen naast een dorp dat geen toegang heeft tot elektriciteit. Het bedrijf wil graag via ons platform geld ophalen ten behoeve van hun werkkapitaal. Bekijk hier de website van WEnergy Global.

En daarmee gaan we een volgende stap zetten met ons platform. Impact for the win!

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.