Waterpompen in Oeganda op zonne-energie? Het kan!

Hoe u het ook wendt of keert, zonder water is er geen leven. Zonder water kunnen planten en dieren niet bestaan en ook mensen zijn er sterk van afhankelijk. Zo bestaat ongeveer de helft van het lichaam van een vrouw uit water en bij mannen is dat zo’n 65%*. Om dit op peil te houden heeft een volwassen persoon gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig**. 

Maar we hebben niet alleen water nodig om te drinken: we douchen, doen de afwas, sproeien de tuin, enzovoorts. De grootste waterproducent in Vlaanderen, Water-link, heeft gemeten dat een persoon in Vlaanderen een gemiddeld huishoudelijk waterverbruik heeft van 40m (=40.000 liter) water per jaar***. Dit is vergelijkbaar met de inhoud van een zwembad van ongeveer 6,75 x 4 x 1,5 meter. Per dag is dat zo’n 110 liter per persoon! En dan hebben we het niet eens gehad over de hoeveelheid water die nodig is om ons voedsel te verbouwen. 

In de westerse wereld lijkt water tegenwoordig meer een alledaags product dan een bijzonderheid: water is altijd en overal beschikbaar, we weten niet meer beter. 

Voor mensen in ontwikkelingslanden is de beschikbaarheid van water echter geen vanzelfsprekendheid, met name in de rurale gebieden. Vaak zijn mensen daar afhankelijk van de hoeveelheid regenwater die ter beschikking is en laat dat nou net beperkt voorradig zijn tijdens het droog seizoen dat flink wat maanden kan duren. Daar komt bij dat voor 70 procent van de armen in de wereld die op het platteland wonen, landbouw de belangrijkste bron van inkomsten en werkgelegenheid is. Een tekort aan water vormt continu een grote bedreiging: er kan niet voldoende voedsel geproduceerd worden om de boeren en hun gezinnen te voorzien in hun noodzakelijke levensbehoeften en om tevens te voldoen aan de behoeften van de groeiende (stedelijke) bevolking***. 

Lendahand hoopt hier samen met u en met partner SolarNow verandering in te brengen door de financiering van goedkope op zonne-energie werkende waterpompen te faciliteren. Deze ‘solar waterpumps’ worden lokaal geproduceerd door een Keniaans bedrijf en maken gebruik van technologieën ontwikkeld in Nederland (door de Practica Foundation). 

Boeren kunnen deze pompen voor twee doeleinden gebruiken. Enerzijds voor het oppompen van drinkwater voor hun koeien tijdens het droog seizoen. Hierdoor kunnen boeren kosten besparen omdat ze geen trucks met duur water meer naar hun boerderijen hoeven te laten komen en stimuleren ze de melkproductie in de periodes dat de melkprijs juist heel hoog is door schaarste. Anderzijds kunnen boeren de pomp gebruiken voor irrigatie, waardoor de landbouwproductie verhoogd wordt en het risico op oogstverliezen wordt verkleind.  Door het terugbetalen van een verstrekte lening te spreiden over 24 maanden, maakt SolarNow een waterpomp, t.w.v. $575, voor deze boeren betaalbaar. Tevens kunnen de boeren rekenen op goede service als de pomp niet naar behoren werkt. 

Gemiddeld betaalt een waterpomp zich in 6-12 maanden al terug. Dit komt omdat een boer minder kosten maakt en meer inkomsten genereert door een grotere oogst, of een betere kwaliteit van zijn product kan leveren. En meer inkomsten leidt weer tot toegang tot betere voeding, gezondheidszorg en educatie voor het hele gezin. Een voorbeeld.

Chris, een boer uit Oeganda, spendeerde voorheen ongeveer $880 per jaar aan drinkwater voor zijn koeien en zag toch de productiviteit van zijn koeien significant dalen tijdens het droogseizoen. Chris was aanvankelijk niet makkelijk te overtuigen, maar besloot toch een SolarNow waterpomp aan te schaffen, die hij sindsdien gebruikt voor het oppompen van drinkwater voor zijn koeien. Voor de pomp betaalde hij twee jaar lang $31 per maand. De pomp heeft een levensduur van 5 jaar en het zonnepaneel zelfs 20 jaar. Tijdens het recente droogseizoen hoefde Chris geen geld meer te besteden aan vrachtwagens met water. In totaal bespaart hij $508. “Met de waterpomp van SolarNow zijn mijn inkomsten verdubbeld en hoef ik niet meer te betalen voor dure water trucks. Nu hoef ik me niet meer druk te maken over of ik genoeg water heb tijdens de droogteperiode”, aldus Chris. 

Bekijk project

* Heymsfield, S.B. et al (2005): Human Body Composition, Volume 918, Human Kinetics

** Voedingscentrum – Vocht en drinken, http://www.voedingscentrum.nl/... 

*** World Bank, http://data.worldbank.org/topic/agriculture-and-rural-development


Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.