Ondernemer aan het woord: Alba Marina uit Colombia

Written by Peter Stolze on 14 June 2017

Het echtpaar Alba en Rene heeft al 20 jaar een supermarkt en sinds anderhalf jaar hebben ze een tweede supermarkt geopend, waar ik Alba interview. Het is een kleine supermarkt, maar met veel spullen. De klanten die binnenkomen tijdens ons interview kopen twee sigaretten, of wat snoepjes. Alba werkt achter een hekwerk met flinke tralies waar ze niet achter vandaan wil komen. Ik vraag haar of ze vaak moeilijke klanten hebben, maar gelukkig geeft ze aan van niet. 

Alba en Rene hebben een lening afgesloten van 4.400 euro, waarmee ze deze tweede supermarkt hebben gekocht. De lening heeft een looptijd van 18 maanden. Ze hoopt op den duur ook het pand te kunnen kopen; nu huren ze dat nog voor 130 euro per maand.

Na een tijdje gepraat te hebben komt dan toch de verklaring voor Alba's voorzichtigheid. Ze vertelt dat er twee maanden geleden een schietpartij plaatsvond vlak voor hun andere supermarkt. Er raakte iemand zwaargewond en Rene besloot hem naar het ziekenhuis te brengen. De impact daarvan bleek gigantisch; Rene redde het leven van een bendeleider met als gevolg dat het echtpaar in een bendestrijd belandde. Na het incident werden Alba en Rene met de dood bedreigd en daarom besloten ze in drie dagen hun supermarkt leeg te halen en uit de wijk te vertrekken. Alba vertelt dit met schaamte, omdat daarmee hun grootste inkomstenbron is opgedroogd en ze dus betalingsproblemen gaan krijgen. Ook kan Rene nog steeds het huis niet uit. 

De loan officer van Eclof belooft te bekijken wat ze kunnen doen en daar morgen op terug te komen. Een optie is de looptijd van de lening van 18 naar 36 maanden te wijzigen. Een groot verschil met banken, die een dergelijke flexibiliteit niet bieden. In de tussentijd is het echtpaar op zoek naar een nieuwe locatie voor hun supermarkt, in veiligere wijk.

Ook investeren in een van onze ondernemers? Bekijk hier het overzicht met alle projecten.

Deze blog is geschreven door Wendele van der Wiele, die gedurende haar reis in Zuid-Amerika lokale partner Eclof en verschillende ondernemers heeft bezocht in Colombia.


Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.