Crowdfunden we binnenkort Cambodjaanse ondernemers?

Written by Koen The on 18 February 2016

Zoals Peter Stolze onlangs aangaf, zijn er periodes waarin we een tekort aan projecten hebben. Het gebeurt dan weleens dat we uitverkocht raken. In het begin vonden we dat wel cool; een bevestiging dat we op de juiste weg zijn. Maar als je vaker nee moet verkopen, begint dat toch wat ongemakkelijk te voelen.

Allereerst: we zijn geen Nike…
Wij proberen niet de vraag te stimuleren door schaarste te creëren, zoals Nike dat doet. Nike maakt gelimiteerde oplages van schoenen, waardoor sommige mensen bereid zijn om urenlang in de rij te staan voor bepaalde sneakers. Sneakerheads willen zelfs een officiële ‘ secondary market’ opzetten. Waar het bij Lendahand op neer komt, is dat we eenvoudigweg de vraag niet altijd aankunnen.

… maar wel een snel groeiend crowdfundingplatform
We hadden redelijk ambitieuze doelen gesteld voor 2015. We wilden 250% groei qua volumes t.o.v. 2014. Uiteindelijk was de groei zelfs 310%. Super! En steeds vaker zien we nieuwe klanten via bestaande uitleners binnenkomen. Eind vorig jaar wonnen we ook nog eens de prijs voor ‘Financieel Product van het Jaar’ van De Financiële Telegraaf. Het gaat dus erg snel allemaal. Juist op dit soort momenten moeten we het hoofd koel houden.

De ruggengraat van Lendahand is het netwerk van sterke lokale partners. We moeten zeer kritisch blijven over de partijen die we aan het netwerk toevoegen, en niet onze criteria aanpassen onder druk van de grote vraag naar projecten. Kortom ‘no short term gain, but long term pain’. We blijven onze (potentiële) partners zorgvuldig selecteren zodat onze uitleners geen onnodig risico lopen.

Missing Middle is nog steeds MIA (Missing In Action)
We worden regelmatig benaderd door partijen van over de hele wereld of ze geen partner kunnen worden. Maar vaak blijkt dat bij enig doorvragen lastiger dan verwacht. Soms zijn we bijvoorbeeld gewoon nog te klein. En soms zitten deze partijen te veel op microkredieten en te weinig op het verstrekken van mesokredieten.

Uiteindelijk willen we een ‘ecosysteem’ opzetten waar alle betrokken partijen hun middelen goed kunnen inzetten en iedereen daar baat bij heeft. Een ecosysteem dat financiering kan verzorgen voor bedrijfjes die te groot zijn voor microfinanciering en te klein voor bankfinanciering. MKB-bedrijven die moeilijk aan krediet kunnen komen, maar wel veel potentie hebben:  the missing middle . Het vergt veel inspanningen om goede lokale partners te vinden die op de juiste manier in staat zijn krediet te verstrekken aan het MKB.

Waar staan we nu?
Afgelopen jaar hebben we Ghana, Mongolië, Zambia en een nieuwe partner in Colombia toegevoegd aan dat ecosysteem. Maar we hebben daarna uiteraard niet stil gezeten. We hebben gesproken met diverse potentiële partners, een groot aantal professionele investeerders die actief zijn in opkomende landen en uiteraard ook met een groep trouwe uitleners. Op basis van die gesprekken hebben we een aantal keuzes gemaakt. Op dit moment hebben we vooral vergaande gesprekken met partijen in Cambodja, Indonesië en Kenia. 

We hebben goede hoop dat we voor de zomer actief zullen zijn in 2 van deze landen. Als het zover is, dan zijn we actief in 7 landen met stabiele lokale partners die goed passen in het Lendahand ecosysteem. We vertrouwen op  lokale expertise om lokaal impact te maken. Maar dan op  globale schaal!

Q&A sessie
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over onze zoektocht naar nieuwe partners, of misschien wel over onze bestaande partners. We zullen in maart een online Q&A sessie houden waarbij we iets meer zullen vertellen over de impact die we hebben kunnen creëren bij onze bestaande partners. Daarbij zal ook Navchaa Badral van VisionFund Mongolia aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Ook zullen we vragen beantwoorden betreffende de beoogde nieuwe partners.

Wil je deelnemen aan deze webinar? Schrijf je dan snel in! Er kunnen maximaal 25 mensen deelnemen.

Schrijf je in voor de webinar

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.