Waar je euro een daalder waard is

Written by Koen The on 17 March 2017

Waar is de joet? 

De switch van de gulden naar de Euro. Het is meer dan 15 jaar geleden maar ik kan het me nog heel goed herinneren. Het eerste jaar zit je constant om te rekenen naar guldens om de prijs van een product te begrijpen. Een koffie kost hier EUR 1,20. Dat is dan 1,20 x 2 en dan nog 10% erbovenop, dus… f2,64. Ai, dat is best duur! Iedereen had het gevoel er met de euro op achteruit te gaan. Met het verdwijnen van de gulden werd in ieder geval de Nederlandse taal helaas wat armer. Als je f25 had geleend van een vriend, dan moest je hem een geeltje terugbetalen. En dan kon je niet aankomen met een joetje (f10). En op de markt was je gulden zogenaamd een daalder waard (f1,50, oftewel anderhalf keer zoveel).

De euro is geen dollar 

Met de euro kwam wel een groot voordeel: waar je voorheen geld moest wisselen naar francs, marken of lires als je op vakantie ging, kon je voortaan gewoon je euro’s meenemen. Een wereld ging voor je open. Of beter gezegd, Euroland ging voor je open (hoe de wereld echt voor je opengaat als Lendahand klant lees je verderop…). Nu we helemaal gewend zijn geraakt aan de euro zou je makkelijk kunnen denken dat het wereldwijd een zeer belangrijke munt is. Maar in vergelijking met de USD (‘dollar’) valt dat heel erg mee/tegen. Van het gehele volume wereldwijd dat in valuta wordt gehandeld, betreft 85% de dollar. Om aan te geven hoeveel mensen buiten de VS dollars gebruiken: buitenlanders kopen elke dag zo’n 2,7 miljard USD. Dat is hoger dan het dagelijks bruto binnenlands product van Nederland. In sommige landen gaat het zelfs zo ver dat ze de dollar als officiële munt gebruiken, zoals in Ecuador. In andere landen is de dollar de officieuze munt. Hij wordt op straat gebruikt in plaats van de officiële lokale valuta. De economie is daar ‘dollarized’. De hoogte hiervan wordt aangegeven met een percentage. In Georgië is dat bijvoorbeeld rond de 70%. Het moge duidelijk zijn, de euro-dollar koers mag dan bijna 1 zijn, de euro is wereldwijd nog geen dollar.   

De dollar als cruciale factor voor impact 

Veel dollarized economieën zijn te vinden onder de opkomende landen. Als je in die landen een lening verstrekt in euro’s, dan loopt de leningnemer (de ondernemer) een risico op de euro-dollar wisselkoers. Als de dollar versus de euro minder waard wordt gedurende de looptijd van de lening, dan moet de leningnemer meer dollars opzij zetten om de lening af te kunnen lossen. Als de leningnemer een lokaal financieel instituut is, dan zal het dit risico uiteindelijk moeten afwentelen aan de eindklant, de kleine ondernemers. Of in ieder geval een opslag ervoor vragen. Via het Lendahand platform konden uitlener tot nu toe uitsluitend in euro’s investeren. We hebben gaandeweg ondervonden dat deuren gesloten blijven als we alleen euroleningen aanbieden. Veel partijen (vooral in dollarized economieën) kiezen er dan liever voor om ergens anders in dollars te lenen tegen een iets hogere rente. Bij Lendahand zijn we constant op zoek naar goede, sterke partijen die positieve impact willen maken in hun land. Deze zoektocht is een stuk moeilijk als we uitsluitend aan euro leningen vasthouden. Vooral het aan boord halen van wat grotere partijen is dan lastig. Kortom: Impact investing in opkomende landen is onlosmakelijk verbonden met de dollar.  

Dollar investeringen… doe je mee?

In Nederland is ongeveer 10% van de 350 miljard euro spaargeld in een andere valuta dan de euro. Het aandeel buitenlandse valuta in beleggingsportefeuilles ligt waarschijnlijk hoger. We hebben ruim een jaar geleden een enquête gehouden onder uitleners waarin we de vraag stelden of men bereid was in dollars uit te lenen. Een ruime meerderheid gaf aan dat best te willen doen. Een extra stimulans kan zijn dat er een renteverschil is tussen de euro en de dollar. We willen er niet te diep op ingaan maar waar het op neer komt, is dat de basisrente in de VS hoger ligt dan in Euroland. Dat maakt dat men op een investering in dollars een iets hogere rente kan verwachten dan een soortgelijke investering in euro. 

Hoe leen ik uit in dollars? 

Binnenkort bieden we ook projecten aan waarbij je (uitsluitend) in dollar betaalt. Je kunt vanaf 50 dollar meedoen. Wanneer je de investering afrekent op de website – dat kan in geval van dollar projecten alleen met creditcard - dan zie je dat je 50 dollar gaat betalen. Er wordt op jouw creditcard echter in euro afgeschreven (tenzij er een dollarrekening is gekoppeld aan de creditcard). Je hebt dus in principe geen aparte dollar bankrekening nodig om in dollar projecten te kunnen investeren. Terugbetalingen vinden ook plaats in dollar. Deze worden gestort in jouw dollar wallet (per valuta heb je altijd een aparte wallet). Je kunt ervoor kiezen om dan opnieuw uit te lenen in dollar, of om het geld terug te laten storten op je (euro) bankrekening. Let er wel op dat bij elke omrekening van euro naar dollar en vice versa, de bank een vergoeding rekent in de vorm van een iets ongunstigere wisselkoers. De betaalvergoedingen die horen bij een creditcardbetaling zullen wij voorlopig voor onze rekening nemen. Hiermee hopen we dat het aantrekkelijker wordt om te beginnen met het investeren in USD!

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.