Ondernemer aan het woord: Chuluunbat Gombo uit Mongolië

Van arbeidsmigrant tot ondernemer
Chuluunbat emigreerde eerder voor werk naar Zuid-Korea. Twee jaar lang werkte hij in een fabriek dat Kimchi produceerde, een pittige salade van Chinese kool. Toen hij twee jaar later terugkeerde in Mongolië, begon hij zijn eigen Kimchi productie. “Het  gerecht is erg populair hier in de regio en ik ben de enige producent”, vertelt Chuluunbat trots. 

Zuid-Koreaanse specialiteit met lokale producten
De ingrediënten haalt Chuluunbat uit de hoofdstad. Elke twee dagen maakt hij een voorraad van 25 kilo Kimchi die hij met zijn eigen verpakkingsmachine in ca. 80 kleine verpakkingen verpakt van 200 en 400 gram per stuk. De verkoop daarvan levert zo’n €50 op. Het is hard werken en terwijl Chuluunbat zich op de productie richt, helpt zijn vrouw met de verkoop. 

Een werkruimte tegen stankoverlast 
In juni ontving Chuluunbat, via lokale partner VFM, een lening van Lendahand. Daarmee wilde hij de werkruimte voor zijn productie afmaken. Chuluunbat wil graag vertellen wat er allemaal met deze lening gebeurd is: “Met behulp van de lening van VFM was ik in staat om een werkruimte achterin de winkel van mijn vrouw te maken. Het kwam goed uit dat er nog ruimte achterin de winkel was want de productie van Kimchi in ons eigen huis zorgde voor zoveel stankoverlast dat de buren heftig begonnen te klagen!” 

Het gaat goed met de kinderen
Chuluunbatar vertelt trots hoe goed het met zijn kinderen gaat. Zijn zoon heeft een militaire opleiding gevolgd  die hij onlangs heeft afgemaakt. Terwijl hij op zoek is naar werk helpt hij zijn vader met het transport van de ingrediënten. Zijn dochter studeert accountancy en helpt haar vader met de productie van Kimchi in de zomermaanden. Ze is van plan het bedrijf van haar vader over te nemen. De jongste zoon van het gezin (8) wil graag politieman worden. 

Ook investeren in een van onze ondernemers? Kijk hier welke projecten financiering nodig hebben. 

Deze blog is geschreven door Thomas Maas, die gedurende zijn wereldreis een paar lokale partners en ondernemers van Lendahand heeft bezocht.

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.