Lendahand Blog

Updates

Eerlijk is eerlijk, fair trade volstaat niet

Met een voldaan gevoel roer ik de ruwe rietsuiker door de stukjes appel. In gedachten zie ik een lachende suikerboer op het zonnige Afrikaanse eiland Mauritius. Hij heeft dankzij een fairtrade-certificaat van Max Havelaar een bloeiende onderneming. En ík heb straks een overheerlijke appeltaart, met goudreinetten van een lokale fruitboer en eerlijke suiker. Met elkaar bannen we zo armoede de wereld uit. Of is dit te naïef gedacht?

Werelddoel

Armoede terugdringen. Het is werelddoel nummer één, zoals vastgelegd door de VN in september vorig jaar. Het achtste werelddoel is om ‘inclusieve en duurzame economische groei te stimuleren, die vol en productief is en een degelijke baan voor iedereen genereert’. Een mond vol voor een moeilijke uitdaging.

Wat kan ik als burger doen om bij te dragen aan kansen voor medeburgers in arme landen?

Als ik echt iets wil doen aan wereldarmoedebestrijding, dan volstaat het kopen van fairtradeproducten echt niet. Een Max Havelaar suikerboer op Mauritius heeft het niet zo slecht. En de meeste fairtradekoffie komt van welgestelde boeren die het benodigde certificaat hebben kunnen financieren. De echte armoede ligt juist bij de kleine bedrijfjes. Zij blijven vaak afhankelijk van lokale afname. Bovendien blijven de economieën van deze landen afhankelijk van de export van het ruwe natuurproduct. Zoals bananen. Of groene bonen voor de koffie. De rest van het proces wordt overgenomen door de multinationals. Die verdienen vervolgens het meeste.

Ondernemerschap

Écht essentieel voor economische groei van een arm land is ondernemerschap. Kleine ondernemers komen veelal niet in aanmerking voor een banklening. Als we door middel van kleine kredieten ondernemers financieel op weg helpen, investeren we in de ontwikkeling van dat land. Het schept banen, draagt kennis over of verhoogt de productiekwaliteit.


Gilma

Via Lendahand steun ik onder meer de Colombiaanse Gilma. Ze heeft een levensmiddelenwinkeltje en is aan het uitbreiden. Ik ben benieuwd hoe het met haar gaat en of ze al extra personeel heeft aangenomen. Ik stel me zo voor dat een vrouw van mijn leeftijd nu een baantje heeft gevonden bij Gilma. Zal ze haar kinderen kunnen helpen aan een mooie studie? Daar doe ik het voor. 

Intussen geniet ik van mijn appeltaart met ruwe rietsuiker en goudreinetten van mijn appelboer. Zo investeer ik in iedereen een beetje. Eerlijk is eerlijk.

Ook eens schrijven voor Lendahand?
Wil jij, net als Mija, ook af en toe blogs schrijven voor Lendahand? Stuur even een mailtje naar Hans

Ontvang onze nieuwste blog posts direct in je inbox

Vul je email adres hieronder in om bij elke nieuwe geplaatste blog een email te ontvangen.