Lendahand Blog

Verhalen

Ondernemer aan het woord: bloemenkweker Louis Ballen uit Colombia

Het is zo'n bedrijf waar we trots op zijn bij Lendahand. Met drie leningen van rond de €20.000 heeft ondernemer Louis zijn bloemenkwekerij exponentieel laten groeien. Zijn omzet is in vijf jaar meer dan verviervoudigd en hij heeft niet meer 15, maar bijna 90 mensen in dienst. Hoe doet hij dat toch?!

We ontmoeten Louis op zijn bloemenkwekerij Catleya Farm in Nescuata, in de gemeente Sesquile (Cundinamarca, Colombia). Toen hij in 2003 startte met het bedrijf, had hij geen idee dat Catleya Farm zo hard kon groeien. Louis: ''Ik startte met een paar bloemen die ik verkocht aan een paar veilingen; inmiddels kweken we bijna alle soorten bloemen, maken er boeketten van, en verkopen en distribueren ze door het hele land.'' Inmiddels heeft hij zijn vierde lening gekregen via Lendahand. 

Veeleisend
De mensen die voor Louis werken, zijn voornamelijk vrouwen. Vaak zijn ze verantwoordelijk voor het hele gezinsinkomen. Er zijn dus veel mensen afhankelijk van mijn bedrijf. Ik vind het daarom belangrijk om goed voor mijn personeel te zorgen. Ze krijgen naast hun salaris een aantal maaltijden, een vergoeding voor de scholing van hun kinderen en als iemand ziek is, ben ik bereid om de zorgkosten te betalen. Ook betaal ik de bus die ze ophaalt en weer thuis brengt. Daar staat wel wat tegenover. Louis: ''Ik ben best veeleisend. Dit is een serieus bedrijf. Er is veel werk te doen en het moet goed gebeuren.''

Nooit stil
Louis is een echte perfectionist. Ik zie altijd wel dingen die beter kunnen. Ik zit nooit stil. Ik heb fors geïnvesteerd in het selectieproces, om beter onderscheid te kunnen maken tussen bloemen van hoge en minder hoge kwaliteit en deze beter van elkaar te scheiden. Ik vond de verpakkingen van onze boeketten niet mooi genoeg. Ook dat is afgelopen jaren op de schop gegaan. En vanwege de harde groei, heb ik vorig jaar 8 extra kassen laten bouwen.

Jullie hebben een hart
Het valt niet mee om betaalbare financiering te krijgen, zelfs niet als je zo'n succesvol bedrijf hebt als Louis. Bij onze banken duurt alles lang, ze hebben veel papieren nodig en vragen belachelijke rentes. Ze denken vooral aan hun eigen portemonnee. Jullie hebben een hart! Een vriend vertelde me over jullie en het eerste gesprek voelde meteen goed. We hebben inmiddels vier keer een lening gehad en die hebben zeker een grote impact gehad op onze groei. Ontzettend bedankt, namens alle 90 families die nu een inkomen hebben!

Ook investeren in een van onze ondernemers? Kijk hier welke projecten financiering nodig hebben. 

Ontvang onze nieuwste blog posts direct in je inbox

Vul je email adres hieronder in om bij elke nieuwe geplaatste blog een email te ontvangen.