Lendahand Blog

Updates

Even voorstellen: Eva Schouten

Hallo allemaal! Ik stel me graag voor als het nieuwste Lendahand-teamlid. Ik ben Eva Schouten, 23 jaar en ik zal me de komende vijf maanden gaan inzetten voor dit innovatieve crowdfunding platform. Ik ben afgestudeerd als Msc. International Development Studies, deed eerder een Bachelor in Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie en vond het tijd om eens echt mijn handen uit de mouwen te steken!

Binnen mijn “loopbaan” zoals je dat heel stoffig noemt, bevind ik me graag in het buitenland. Ik reisde voor mijn studies naar Tanzania voor een analyse van eerlijke iniatieven in de goudmijnbouw en naar Ghana voor een onderzoek naar de impact van certificering op de voedselzekerheid van cacaoboeren. Ik interesseer mij dan ook met name in private sector development, maar heb me ook met allerlei andere sociale onderwerpen bezig gehouden, zoals de marginalisatie van mensen met albinisme in Tanzania.

Dé geitenwollen sok

Vanuit mijn achtergrond in de antropologie en ontwikkelingsstudies liggen werkzaamheden bij een financiële onderneming niet direct voor de hand. Van geldzaken weet ik maar weinig af en zodra het gesprek over rentes, koersen en valuta gaat begint het bij mij te duizelen. Ik ben hoogstwaarschijnlijk ook dé geitenwollen sok op het kantoor. Toch gaat het bij Lendahand juist niet alleen om de financiële impact van leningen en is er een stimulus op allerlei andere aspecten, hetgeen we in de ontwikkelingsstudies “the capitals for a sustainable livelihood” noemen.

Directe en indirecte impact

Kleinschalige leningen aan een individu of een MKB kan het sociale netwerk van de lener vergroten, bijdragen aan de fysieke apparatuur van de onderneming, zorgen voor beter onderwijs en kennis (met name door trainingen van de Lendahand Foundation!) of zorgen voor een uitbreiding van land. Dit zijn mogelijkheden waarmee de eigenaar van het bedrijf samen met de werknemers vooruit kan en een duurzaam bestaan op kan bouwen. Ook moet je hierbij denken aan een aspect van tijd. Financiële ondersteuning kan ervoor zorgen dat een bedrijf efficiënter wordt en er dus tijd wordt bespaard voor familie en vrienden. Een indirecte impact die vaak vergeten wordt, maar heel belangrijk is.

Vaak kampten de mensen die ik sprak in het buitenland met soortgelijke problemen als de ondernemers van Lendahand. Kleinschalige mijnbouwers en cacaoboeren ondervonden problemen met het verkrijgen van financiële diensten en ook was er een grote vraag naar trainingen in ‘ondernemerschap’. Daarom ben ik super enthousiast om Lendahand te helpen verder te groeien.

Genoeg te doen!

Mijn activiteiten zullen bestaan uit het verwerken van de projecten op de website, het verdiepen in andere landen en onderwerpen waarin Lendahand leningen kan verstrekken en ook zal ik meewerken aan de Lendahand Foundation. En uiteraard help ik het project om de impact van de leningen en trainingen beter te meten. Genoeg te doen dus! Ik heb er zin in!

Nóg een nieuweling!

Er staat op onze website overigens nóg een nieuwe aanwinst. Kijk maar eens op de projectoverzichtspagina.

Ontvang onze nieuwste blog posts direct in je inbox

Vul je email adres hieronder in om bij elke nieuwe geplaatste blog een email te ontvangen.