Ondernemer aan het woord: Clarabelle Soriano uit de Filipijnen

Graceland maakt interieurproducten van lokale, duurzame materialen zoals zeeschelpen en ''abaca'' (een typisch Filipijns textiel van bananenbladeren). Clarabelle staat in Cainta vanwege haar persoonlijkheid beter bekend als miss Joy. We spreken met haar over haar dromen, haar bedrijf, en de mensen in haar omgeving. Ik droom ervan om iets achter te laten waar andere mensen iets aan hebben. We zijn hier misschien niet rijk in onze portemonnee, maar in ons hart des te meer!

Aardige mensen
Clarabelle: ''Ik wilde groeien, meer mensen helpen, maar had daar zelf de middelen niet voor. Via een vriend hoorde ik van Lendahand. Hij was daar zeer tevreden over. Ook ik ben erg blij met Lendahand. Als ik een financiering nodig heb, wordt alles snel opgezet en geregeld en bovendien zijn jullie aardige mensen. Dat heb ik bij andere financiers wel eens anders meegemaakt.''

Miss Joy vindt het prettig dat er zoiets bestaat als mesokrediet. Er wordt flexibel omgegaan met bedragen. Voor een microkrediet kun je maar zo'n 50.000 Filipijnse peso's (omgerekend €1.000) lenen. Een bank vindt een bedrijf pas interessant vanaf 2,5 miljoen peso's. Met een mesokrediet kan ik ook bijvoorbeeld 200.000 peso's lenen. Het is dus veel flexibeler dan microkrediet of een bancaire lening. Verder is de rente veel gunstiger. Bij een bank betaal ik 2 tot 4 keer zoveel!

Mooi resultaat
Door de lening via Lendahand kon ik mijn bedrijfje laten groeien! Met de lening had ik genoeg geld om bulkhoeveelheden in te kopen. Daardoor kon ik niet alleen méér verkopen, maar ook met meer winst, omdat de inkoop goedkoper was. Na de crisis in Amerika en Europa was ik wanhopig, maar ik heb een sterke wil om te overleven. En ook de uitleners in Nederland hebben me zeker geholpen om er weer bovenop te komen. Ook mijn leveranciers en medewerkers zijn jullie dankbaar!

Een betere toekomst voor de kinderen
Inmiddels heb ik drie leningen gekregen en daarmee kon ik meer dan 20 mensen aannemen! Mensen die anders geen werk hadden gehad of hele weken op zee hadden moeten vissen voor een mager inkomen. Die mensen zijn blij met het werk dat ik dankzij jullie kon creëren. Ze kunnen hun gezinnen onderhouden en zelfs slippers, pennen en papier kopen zodat hun kinderen naar school kunnen. Zij krijgen zo een betere toekomst.

Ook investeren in een  van onze ondernemers? Kijk hier welke projecten financiering nodig hebben. 

Ontvang onze nieuwste blog posts direct in je inbox

Vul je e-mail adres hieronder in om bij elke nieuwe geplaatste blog een e-mail te ontvangen.