Ondernemer aan het woord: Emma Bekoe uit Ghana

Het is een komen en gaan van klanten bij Tecjoy Enterprise, het bedrijf dat Emma Bekoe vijf jaar geleden begon. De winkel staat dicht bij de nieuwe markt in Kasoa, een groeiende gemeente aan de rand van de Ghanese hoofdstad Accra. Emma runt het bedrijf samen met haar dochter. Vooral rijst, meel en suiker lopen goed. Emma vertelt: "Gelukkig is het geen marktdag vandaag. Anders kon ik niet met je praten." Soms heeft ze meer dan 200 klanten op een dag.

Zo moeder, zo dochter
Emma is afkomstig uit de regio Ashanti in Ghana. De Ashanti staan bekend om hun ondernemingszin. Emma's moeder was ook ondernemer. "Zo moeder, zo dochter, lacht ze. "Als klein kind stond ik mijn moeder bij in het verkopen van allerlei soorten drankjes."

Emma heeft vier kinderen. Haar 19-jarige dochter helpt haar in de zaak. "Ik kan dit werk niet doen zonder de hulp van mijn dochter. En dat geldt ook voor mijn drie andere werknemers. Binnenkort hoopt Emma nog meer personeel aan te trekken. "Ik hou van het werken met jonge mensen. Door het aanbieden van een baan investeer ik in hun toekomst. Ze doen werkervaring op, verdienen wat geld en gebruiken dat om hun school of studie af te maken."

Absurde eisen
In 2014 kwam Emma bij Abii National, de Ghanese lokale partner van Lendahand. Ze kende een van de managers daar en hij stelde haar voor aan zijn collega's van de krediet-afdeling. "Ik was al op zoek naar een kans om een lening te krijgen. Andere banken die ik benaderde waren niet in staat om me te helpen. Hun eisen waren absurd! Maar de lening via Lendahand helpt mijn bedrijf echt verder te groeien. En de rente die ik betaal, ligt een stuk lager dan de rente die Ghanese banken vragen.

Tweede winkel
Met de lening van 6.800 die Lendahand onlangs verstrekte, is Emma in staat haar activiteiten uit te breiden. Ze huurt inmiddels een tweede pand, ook in Kasoa en heeft extra personeel aangenomen. Binnenkort zal deze nieuwe winkel up and running zijn. Daarnaast heeft ze haar productaanbod uitgebreid. "Ik kan Lendahand van harte aanbevelen aan andere ondernemers."

Om een Ghanees bedrijf draaiende te houden is niet eenvoudig. Emma: "Je moet echt gaan voor de volle honderd procent! Alleen zondagmorgen neem ik even vrij. Dan ga ik naar de kerk. Maar verder ben ik hier zeven dagen per week, soms dag en nacht. Als ondernemer moet je je bedrijf heel serieus nemen. Het is soms zwaar. Soms mis ik kapitaal en moet ik toch dingen kopen. Dat gaat dan op krediet. Gelukkig kan ik meestal goede betalingsafspraken maken."

Toekomstplannen
Welke plannen heeft Emma voor de toekomst? "Ik zou graag in contact komen met andere ondernemers. Van hen leren hoe ze hun marketing aanpakken. Misschien kan ik wat extra ondersteuning of training krijgen. Maar nu ontbreekt het me echt aan tijd. Misschien zal ooit veranderen, als mijn dochter de bedrijfsleiding overneemt. Voor nu moet ik me concentreren op mijn business, en dat gaat goed!"

Ook investeren in een van onze ondernemers? Kijk hier welke projecten financiering nodig hebben. 

Ontvang onze nieuwste blog posts direct in je inbox

Vul je e-mail adres hieronder in om bij elke nieuwe geplaatste blog een e-mail te ontvangen.