Ondernemer aan het woord: Liwanag Serrato uit de Filipijnen

Liwanag Serrato is de vrouw achter Jello Woodworks, een Filipijns winkeltje in houtsnijwerk. Ze staat al op de uitkijk als we bij haar werkplaats in Marikina City aankomen. In haar kleine kantoortje vertelt ze hoe een collega ondernemer haar attendeerde op NPFC en crowdfundingplatform Lendahand.

Dokter worden
De 46-jarige Liwanag ("Mijn vrienden noemen we Weny") begon zo'n elf jaar geleden met haar bedrijfje, dankzij een lening van een vriend. Daarvoor werkte ze in een soortgelijk bedrijf. ''Het is eerzaam werk in deze sector, maar ik verdiende te weinig om mijn zoontje te kunnen onderhouden. Ik startte voor mezelf om mijn zoon een betere toekomst te kunnen bieden. Hij is inmiddels 12, en wil later dokter worden. Ik probeer voldoende te kunnen sparen om hem die droom te laten verwezenlijken. Daar doe ik het voor: dat hij het beter krijgt dan ik.''

Meer werk, meer marge
Hoe heeft de lening via Lendahand en partner NPFC Weny geholpen? ''Ik kan mijn klanten beter helpen, ondanks dat het aantal orders fors is gestegen. Dat klinkt misschien vreemd, maar een van mijn grootste klanten is nu het bedrijf van een van de rijkste mensen van De Filipijnen. Ik had hen niet als klant durven aannemen als ik niet die lening had gehad om te kunnen investeren.''

Omdat ik nu meer werk aankan, kan ik meer verkopen tegen een betere marge. Daardoor kan ik mijn mensen meer werk en een beter inkomen geven. De hoeveelheid werk fluctueerde eerst, waardoor ik alleen tijdelijke krachten kon inhuren, maar nu is de vraag continu hoog, dus heb ik 6 mensen in vaste dienst genomen. Deze medewerkers zijn allen geschoold in het bewerken van hout. Ook is nu al ons hout gecertificeerd door het Department of Environment and Natural Resources.

Verborgen kosten
Over haar alternatieven is Weny duidelijk: ''Ik leende eerst bij een grote bank. Ze vertelden me dat ik maar een lage rente hoefde te betalen. Maar uiteindelijk bleken er elke maand verborgen kosten in te zitten, waardoor ik uiteindelijk véél meer betaalde. Die verborgen kosten heb ik niet meer. Daarbij komt dat ik een goede relatie te heb met NPFC. Zij hebben vertrouwen in me. Dat geeft me de rust om verder vooruit te kijken als ondernemer.''

B corp certificering voor lokale partner NPFC
Wist je dat onze lokale partner NPFC sinds afgelopen maand net als Lendahand een B corp keurmerk draagt? Wij zijn daar super trots op! B corp is hét internationale keurmerk voor bedrijven die aantoonbaar een significante sociale impact maken.

Ook investeren in een van onze ondernemers? Kijk hier welke projecten financiering nodig hebben. 

Ontvang onze nieuwste blog posts direct in je inbox

Vul je e-mail adres hieronder in om bij elke nieuwe geplaatste blog een e-mail te ontvangen.