Van 1.000 euro naar 100 miljoen. Drie investeerders aan het woord

Geschreven door Lily Zhou op 24 juni 2021

Vorige maand vierde Lendahand de geweldige mijlpaal van 100 miljoen euro aan investeringen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: dit bedrag hadden we niet zonder jullie, onze crowd, kunnen behalen. Deze mijlpaal is van ons allen. Daarom belden we met drie investeerders die al sinds het begin investeren op Lendahand om naar hun verhalen en drijfveer te luisteren.

 

Een win-win situatie

Eva is al sinds 2013 investeerder bij Lendahand. Ze heeft een groot sociaal hart, zo is ze via haar werk bij KLM betrokken bij Wings of Support, een goede doelen stichting van KLM-personeel. 

Eva: “Ik wilde nog meer doen en via mijn schoonfamilie leerde ik Peter (Heijen, founder van Lendahand, red.) kennen. Ik investeerde toen al via Kiva en vind dat een mooie manier om mensen te helpen. Toen Peter me vertelde over Lendahand, was ik gelijk om. Het is een win-win situatie, je helpt mensen verder via kredieten en je houdt er zelf ook wat aan over.”  

Ook Gert, investeerder sinds 2014, was gelijk enthousiast toen hij Lendahand leerde kennen. “Het is heel apart gegaan eigenlijk: ik zat ergens te wachten en pakte daar een Libelle-tijdschrift, iets wat ik normaal nooit zou kiezen, en zag toen een advertentie van jullie. Ik was al bekend met crowdfunding en het voelde gelijk goed voor mij. Ik vind het mooi dat Peter van een droom een werkelijkheid heeft kunnen maken. Er komen zoveel mensen hier (Europa, red.) naartoe terwijl dit niet hun eigen thuis is. Met Lendahand kan je zeggen dat je ter plekke de economie laat groeien zodat ze in betere omstandigheden in hun eigen omgeving en cultuur kunnen blijven wonen. Ik vind het goed dat wij deze ondernemers hun dromen laten uitkomen tegen een vergoeding, zo activeer je mensen.”

Ton, sinds het prille begin in 2013 investeerder, gelooft ook sterk in ons model. Meer dan 40 jaar had hij een eigen bedrijf en hij weet dus als geen ander hoe het ondernemerschap is. Via zijn investeringen wil hij collega-ondernemers graag helpen. “Een ondernemer wil geen kadootje, die wil gerust lenen en is trots dat hij de lening terugbetaald. Dit vind ik wel anders dan een NGO die je het geld geeft. Wanneer het een lening is zal je sneller extra je best doen.”

 

Favoriete projecten

Gert: “Vroeger kende ik alle projecten uit mijn hoofd. Tegenwoordig is dat niet meer bij te houden. Mijn eerste project; Maria en haar houtbewerkingsbedrijf zijn mij altijd bijgebleven. Wat mij opvalt is dat vrouwelijke ondernemers veel beter de leningen terugbetalen. De gelijkheid tussen mannen en vrouwen moet beter in de wereld, daarom  investeer ik graag in zulke projecten.”

Ook Eva investeert graag in vrouwelijke ondernemers: “Nu ben ik wel in hokjes aan het denken, vrouwen en kinderen, maar over het algemeen investeer ik het liefst daarin. Voor de rest heb ik niet echt een tactiek. Ik kijk altijd wat ik per maand kan missen en jullie bieden een mooie mix van projecten aan.”

 

Lessons learned

Op de vraag waarom ze altijd actief zijn gebleven op het platform antwoordt Gert: “Omdat er geen beter crowdfundingplatform is waar je ook sociaal een verschil kunt maken. Ik weet een beetje wat er achter de schermen gebeurt voordat een project op de site staat en zo weet ik dat het goed is.” 

Eva: “Ik vind het ontzettend leuk dat jullie van een kleine club naar een professioneel bedrijf zijn gegroeid en dat ik daar toch soort van onderdeel van ben. Ondanks dat jullie steeds groter zijn geworden proberen jullie toch altijd de achterban erbij te betrekken en houden jullie ons goed op de hoogte. En tot nu toe heb ik ook altijd mijn inleg terug gekregen!”

Dat kunnen Gert en Ton niet zeggen. Beiden hebben defaults meegemaakt.

Gert: “Vooral de eerste default deed echt pijn. Tuurlijk kan het wel eens misgaan en vaak is het heel jammer, niet alleen voor jezelf of jullie maar nog meer voor de ondernemer. Maar je leert ervan en ja, dat risico neem je mee. Op die manier doe je tenminste wat met je geld." 

Ton: “Ik zit in een luxepositie, zodanig dat ik niet hoef te leven van de rente. Ondanks dat er projecten niet goed zijn gegaan, heb ik per saldo nog steeds een positief rendement omdat ik er al jaren in zit. En ik denk altijd maar zo dat de mensen er hopelijk wel mee geholpen waren ook al ben ik mijn investering kwijt geraakt.”

Alledrie adviseren de richtlijnen van de AFM:  beleg nooit meer dan wat je kunt missen en spreid je investeringen. 

 

Van 100 miljoen naar 1 miljard. Wat adviseren ze voor de toekomst?

Ton: “Jullie zijn binnen de 8 jaar van 1.000 euro naar 100 miljoen gegaan, dan geloof ik ook wel dat jullie de 1 miljard kunnen halen binnen de 5 jaar. Interessant zal zijn wat er gaat gebeuren zodra de (spaar)rente weer stijgt. Dan is de vraag hoe sociaal alle investeerders zijn. Als ze allemaal net zo sociaal zijn (als ik, red.) dan komt het goed.” 

Eva: “Blijf een gevarieerd aanbod aanbieden, verschillende typen ondernemers, landen etc. Mensen willen choice and control, iets wat we bij KLM ook zeggen over passagiers. Ik hoop en denk dat voor mensen de social impact steeds belangrijker wordt.”
 

Wil jij ook graag jouw verhaal als investeerder bij Lendahand met ons delen? Laat van je horen via [email protected] of via onze social media kanalen. 

Wist je trouwens dat we een community opbouwen met en voor onze vrouwelijke investeerders? Word lid van onze groep ‘Flourish’ op LinkedIn.

Ontvang onze nieuwste blog posts direct in je inbox

Vul je e-mail adres hieronder in om bij elke nieuwe geplaatste blog een e-mail te ontvangen.