Impact makers: Peerby

Mensen zijn in grote getale bereid om spullen te delen. Is dat verrassend? Spullendeelplatform Peerby wierf in vier jaar tijd 250.000 leden in binnen- en buitenland. Onze huizen staan vol spullen die we hooguit enkele malen per jaar gebruiken. Het blijkt dat we onze buurman best gebruiksleen gunnen. En dat kan een enorme kanteling teweegbrengen in de manier waarop we consumeren.

Peerby, (spreek uit als Peerbie of Peerbij; het mag allebei, komt van het Engelse pears nearby.) is een sociale community, want het zorgt voor ontmoeting tussen mensen. Hugo van der Spek, verantwoordelijk voor communicatie en PR: “Elkaar spullen uitlenen is goed voor de sociale samenhang van de buurt, maar het is ook goed voor je portemonnee en vergeet niet de planeet. Een achtste deel van de CO2-uitstoot komt van gebruiksvoorwerpen. Elkaars spullen delen draagt bij aan een circulaire economie. Minder producten, minder uitstoot, minder restafval”.

Oprichting
Het platform werd geboren na een bemoedigende sociale ervaring na rampspoed: oprichter Daan Weddepohl raakte een groot deel van zijn bezittingen kwijt na een hevige brand in huis. Zijn beroep op mensen om zich heen stelde hem geenszins teleur. Hij merkte hoe ontzettend bereid mensen zijn om iemand uit de brand te helpen. Dit sociale warme bad spoorde Daan aan om een online platform op te zetten. Via Peerby worden nu dagelijks producten als bladblazers, statafels en boormachines over en weer gedeeld.

Duurzaam verdienmodel
De leenservice met bijbehorende app is geheel gratis, maar de jonge onderneming is daarnaast gestart met een duurzaam verdienmodel. Hugo: “Peerby Go is ontwikkeld op basis van huren. Uit onderzoek onder actieve Peerby-leden blijkt dat buren toch graag een vergoeding geven voor het geleende goed. Dat kan zijn in de vorm van een appeltaart, bloemetje of geldbedrag. Groot bijkomstig voordeel van Peerby Go is dat jouw product verzekerd is tegen schade, diefstal of verlies. Bovendien checkt Peerby de beschikbaarheid én wordt het gebruiksvoorwerp bij je bezorgd. Deze dienst is momenteel beschikbaar in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. 25 procent van het huurbedrag gaat naar Peerby, de rest is voor de verhuurder.

Impact
De social enterprise Peerby wil het deelnetwerk en het verdienmodel wereldwijd fors uitbreiden en daarmee haar impact vergroten. Na een razend succesvolle crowdfunding campagne in maart 2016, waar in een week tijd twee miljoen euro werd opgehaald, lijken de wegen geplaveid. Uitrol naar de VS en het Verenigd Koninkrijk is al gaande.

Hugo: “We willen samen met producenten producten ontwikkelen die geschikt zijn voor communitygebruik. Denk bijvoorbeeld aan een boormachine met leasemodel waarin een chip wordt gebouwd die het aantal geboorde gaten registreert.” Hugo is hoopvol over de toekomstvisie. “Ook producenten realiseren zich dat er een kentering gaande is. Grondstoffen raken op. Met elkaar zoeken we naar duurzame innovaties.”

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.