Crowdfunder Lendahand start succesvol in België

In België is het crowdfundingplatform lendahand.com van start gegaan. Via het initiatief steunt u KMO's in ontwikkelingslanden, die werkgelegenheid wensen te creëren. De minimale inleg is slechts € 50. 

Financieel Product van het Jaar
Lendahand werd in Nederland vorig jaar uitgeroepen tot Financieel Product van het Jaar en inmiddels is het de snelstgroeiende crowdfunding website van Nederland. De stichter van het platform is ex-bankier Peter Heijen. Met interviews in verschillende kranten, (online) tijdschriften en zelfs op de landelijke televisie, trapte hij de entree van Lendahand in België af.

Meer banen = minder armoede
Zo was Peter te gast bij Kanaal Z (video). Hij vertelde aan Veronique Goossens dat er werkgelegenheid gecreëerd móet worden om ook in het Zuiden levens te verbeteren. KMO's zijn belangrijk in dat proces, maar in landen als Mongolië, Kenia of India vinden zij moeilijk toegang tot betaalbare financiering. Lendahand werkt daarom samen met lokale financiële instellingen, waardoor de KMO-ondernemers wél toegang krijgen tot betaalbare financiering. Dat de aanpak werkt, blijkt uit bijvoorbeeld de interviews die we hielden met ondernemers als Anthony Gaw (De Filipijnen), Louis Ballen (Colombia) en Emma Bekoe (Ghana). 

Minder armoede én een gezond rendement
Ook De Morgen publiceerde een stuk over de snelstgroeiende crowdfunder van Nederland en kopte, misschien wel terecht: 'Investeer in het Zuiden en in uw zelfbeeld'. Professor Marek Hudon van Solvay business school zegt in het artikel: "Het evenwicht behouden tussen een interessante belegging en armoede de wereld uit helpen, is niet eenvoudig". Maar toch slaagt Lendahand daarin. Peter Heijen vertelt aan journalist Freek Evers: "Onze groei laat zien dat er een enorme behoefte is om geld op een positieve manier te investeren. Enerzijds dragen investeerders bij aan minder armoede elders in de wereld, anderzijds ontvangen zij een gezond rendement."

Beloftevol alternatief
Op Bloovi.be wordt de nadruk gelegd op het succes van Lendahand in Nederland. Er is al meer dan 15 miljoen euro geïnvesteerd in 1500 projecten in 10 landen en 100% werd terugbetaald. "Alleen al in 2016 werd er via de website acht miljoen euro geïnvesteerd in 1.000 bedrijven in landen als India, Colombia en Kenia." De redactie oordeelt: "Een beloftevol alternatief, nu de spaarboekjes toch zo goed als niks opbrengen". 

Maar we zijn er nog niet
Naast België breiden we ook uit naar bijvoorbeeld Finland en het Verenigd Koninkrijk om de snelle groei door te zetten. Tegen 2018 willen we honderd miljoen euro aan financiering hebben uitstaan en zo’n 10.000 jobs gecreëerd hebben in ontwikkelingslanden. Ook zullen dan 40.000 gezinnen in Afrika voortaan groene energie gebruiken. Doet u mee?

> Lees hoe het werkt
> Bekijk onze openstaande projecten 

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.